Δένδιας: Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τις ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου


Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου σηματοδότησε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Κάιρο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, με τον οποίον συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Είχα σήμερα την τιμή να γίνω δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο. Αμέσως μετά είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Σαμέχ Σούκρι», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας.

«Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα».

«Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», καταλήγει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε σε άρθρο του νωρίτερα στην εφημερίδα της Αιγύπτου Al-Ahram ο κ. Δένδιας, ευελπιστεί η επίσκεψή του να συμβάλει στην ουσιαστική προώθηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα άλλωστε με τις συνομιλίες του κ. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, συνεδριάζουν οι Τεχνικές Ομάδες Εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Οι επαφές του κ. Δένδια στο Κάιρο χαρακτηρίζονται κομβικής σημασίας όσον αφορά στον περιορισμό της τουρκικής διαίσδυσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση στην πράξη του μηνμονίου που υπέγραψε η Αγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη. Ωστόσο, στην Αθήνα διπλωματικές πηγές κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, όσον αφορά στα αποτελέσματα της επίσκεψης, χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική πρόοδος.

Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, αμέσως μετά το άνοιγμα του κύκλου από την πλευρά της Ελλάδας για την οριοθέτηση των Αποκλειτικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με τους γείτονές της.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ