Κορονοϊός: Τα αντισώματα στους ασυμπτωματικούς ασθενείς διαρκούν λιγότερο


Κορονοϊός: Οι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, αλλά δεν εκδηλώνουν ποτέ συμπτώματα της νόσου Covid-19, φαίνεται να έχουν ασθενέστερη ανοσολογική αντίδραση στον ιό, με αποτέλεσμα τα αντισώματα που παράγονται στο σώμα τους, να διαρκούν λιγότερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μια νέα μικρή κινεζική επιστημονική μελέτη, την πρώτη παγκοσμίως που εστίασε στα αντισώματα ειδικά των ασυμπτωματικών ασθενών.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Τσονγκίνγκ, οι οποίοι έκαναν τα σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”, μελέτησαν λεπτομερώς τις κλινικές και ανοσολογικές αντιδράσεις 37 ασυμπτωματικών ασθενών ηλικίας οκτώ έως 75 ετών.

Διαπιστώθηκε κατ’ αρχήν σε αυτούς τους ασθενείς ότι ο ιός ήταν παρών στον οργανισμό τους για μεγαλύτερο χρόνο, επί 19 μέρες κατά μέσο όρο, έναντι 14 ημερών σε μια ομάδα ελέγχου από 37 άλλους ασθενείς με συμπτώματα. Παραμένει όμως άγνωστο ακόμη, αν αυτό σημαίνει επίσης ότι οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μολύνουν για περισσότερες μέρες τους γύρω τους ή αν απλώς ο ιός παραμένει στο σώμα τους χωρίς να είναι μολυσματικός.

Από την άλλη, κατά την οξεία φάση της λοίμωξης, όταν ο ιός ήταν δυνατό να ανιχνευθεί στην αναπνευστική οδό, τα -ειδικά απέναντι στον κορονοϊό- επίπεδα των αντισωμάτων IgG ήσαν σημαντικά χαμηλότερα στους ασυμπτωματικούς σε σχέση με τους συμπτωματικούς ασθενείς. Δύο μήνες περίπου μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων είχαν μειωθεί στο 81% των ασυμπτωματικών ασθενών έναντι 62% των συμπτωματικών. Τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν πέσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο 40% των ασυμπτωματικών έναντι 13% των συμπτωματικών.

Ακόμη, οι ασυμπτωματικοί είχαν χαμηλότερα επίπεδα 18 πρωτεϊνών κυτταροκινών που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Αυτό, κατά τους ερευνητές, αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα έχουν πιθανώς ασθενέστερη ανοσολογική αντίδραση στη λοίμωξη Covid-19.

Οι Κινέζοι επιστήμονες παρατήρησαν -μέσω ειδικού τεστ- ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG άρχισαν να μειώνονται σε μεγάλο ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών μέσα σε διάστημα δύο έως τριών μηνών από τη λοίμωξη. Αυτό το εύρημα, όπως ανέφεραν, δείχνει αφενός τους πιθανούς κινδύνους των προτεινόμενων «διαβατηρίων ανοσίας» για όσους έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και αφετέρου την ανάγκη των εκτεταμένων τεστ στον πληθυσμό και τη διατήρηση ορισμένων παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πρέπει επειγόντως να γίνουν πρόσθετες μελέτες σε μεγαλύτερες ομάδες συμπτωματικών και ασυμπτωματικών ασθενών, προκειμένου να διαπιστωθεί η διάρκεια των αντισωμάτων που παρέχουν ανοσία έναντι του κορονοϊού.

Τα αντισώματα έναντι των άλλων κορονοϊών, όπως των νόσων SARS και MERS, εκτιμάται ότι διαρκούν περίπου ένα χρόνο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και με το νέο κορονοϊό, ίσως όμως, όπως δείχνει η νέα κινεζική έρευνα, αυτό να μην ισχύει τουλάχιστον για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς της Covid-19.

Πάντως, ακόμη κι αν όντως τα αντισώματα των ασυμπτωματικών διαρκούν λιγότερο, αυτό δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι θα μολυνθούν για δεύτερη φορά από τον κορονοϊό. Ακόμη και χαμηλά επίπεδα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ισχυρών αντισωμάτων (των εξουδετερωτικών), όπως δείχνει μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature”, αρκούν για να παρέχουν προστασία.

«Φαίνεται πως ακόμη και χαμηλά επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων έχουν ισχυρή εξουδετερωτική ικανότητα. H χαμηλή συγκέντρωση αντισωμάτων από μόνη της δεν καθορίζει κατ’ ανάγκη ότι κάποιος ασθενής θα είναι προστατευμένος ή όχι από επαναλοίμωξη», δήλωσε η ιολόγος ‘Αντζελα Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ