Ο Γερμανός καουμπόης της Λίβερπουλ που την επιστρέφει στο θρόνο της


Λίβερπουλ……..το πολυπολιτισμικό εμπορικό λιμάνι της Μ.Βρετανίας, η πόλη που γέννησε τους Μπιτλς και μια ποδοσφαιρική ομάδα με οπαδούς, που ποτέ δεν συνηθίζουν να κυκλοφορούν μόνοι τους, μακριά από την αγαπημένη τους.

Οι ”Κόκκινοι” αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η ομάδα που κάθε υγιής φίλαθλος ονειρεύεται, να γίνει το κλαμπ που υποστηρίζει. Λυρικές αγωνιστικές ανατροπές στο χορτάρι, απόλυτα συνυφασμένες με τις χιλιάδες συγκλονιστικές φωνές των οπαδών της στο Ανφιλντ Στάντιουμ.

Μετά την χρυσή εποχή του Σκωτσέζου παίκτη-προπονητή Κ.Νταγκλίς (1985-90), όπου η Λίβερπουλ κυριαρχούσε στο Αγγλικό Πρωτάθλημα αλλά και στα εγχώρια Κύπελλα, περάσανε τρεις δεκαετίες για να επανέλθει με μισή αναπνοή από το θρόνο της Πρέμιερ Λιγκ. Για να το καταφέρει αυτό, χρειάστηκε η πρόσληψη στο πάγκο της ενός Γερμανού ”καουμπόη”, του Γιουργκεν Κλοπ.

Σε αυτήν την 30ετή πορεία ανομβρίας από την κατάκτηση πρωταθλήματος για τους ”κόκκινους”, έγιναν δύο σημαντικές προσπάθειες-πρότζετ με πίστωση χρόνου, που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν με το κερασάκι στη τούρτα, που δεν ήταν άλλο από το κέρδος ενός Εθνικού Πρωταθλήματος.

Αναφορικά η πρώτη σημαντική προσπάθεια έγινε με την πρόσληψη του Ζ.Ουγιέ το 1999 ως πρώτο προπονητή, ο οποίος αναδόμησε τις ακαδημίες και έπειτα από δυο χρόνια παρουσίας του, κατέκτησε την ίδια χρονιά τρεις κούπες (Κύπελλο και Λιγκ καπ Αγγλίας/ Κύπελλο Ουέφα), ωστόσο το ξαφνικό πρόβλημα υγείας με την καρδιά του Γάλλου και οι άστοχες μετέπειτα μεταγραφικές κινήσεις, στοίχησαν την απομάκρυνση του.

Το δεύτερο μεγάλο πρότζεκτ επιστροφής της ομάδας στην κορυφή του νησιού, έφερε την υπογραφή του Ισπανού Ράφα Μπενίτεθ το 2004, που ανέβασε στο υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης το σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ, κατακτώντας Champions League το 2005 και ένα Κύπελλο Αγγλίας το 2006, αλλά η κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ, παρέμεινε όνειρο θερινής νυχτός, φτάνοντας μέχρι τη δεύτερη θέση τη σεζόν 2008-09, πίσω από την Μάντσεστερ Γ.

Αξίζει να προστεθεί και η φιλότιμη παρουσία του Μπρενταν Ρότζερς στη Λίβερπουλ την τριετία 2012-15, που δεν άντεξε την πίεση στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος από την Μάντσεστερ Σίτι το 2013-14 και τερμάτισε για άλλη μία χρονιά στη δεύτερη θέση. Όταν η ενδεκάδα ξεκινούσε από τον Ουρουγουανό Λουίς Σουάρες, τον Ολλανδό Ντιρκ Κάουτ και τον κάπτεν Στίβεν Τζέραρντ. Τι σεζόν Θεέ μου… είχε ξεκινήσει τόσο ονειρικά για τους ”Λιβερπούλιανς” και κατέληξε σε εφιάλτη, όταν τα ατυχή αποτελέσματα στις τελευταίες αγωνιστικές, τους γκρέμισαν από την κορυφή της βαθμολογίας. Ο Βορειο-Ιρλανδός κόουτς κέρδισε το χρυσό βατόμουρο του συλλόγου, αφού ήταν ο μόνος που κάθισε στον πάγκο των ”Ρέντς” για τρεις συνεχόμενες σεζόν και δεν κέρδισε κάποιον τίτλο με την ομάδα.

Τρίτη και φαρμακερή λένε οι σοφότεροι και δεν έχουν άδικο, οι διοικούντες του τεράστιου ποδοσφαιρικού κλαμπ αποφασίζουν να εμπιστευτούν για την θέση του προπονητή-μάνατζερ, τον Γιούργκεν Κλοπ το 2015. Ένας προπονητής που εκτός από όλες τις περγαμηνές που τον συνόδευαν, διέθετε αρκετή δόση μεσογειακού ταμπεραμέντου στις εκφάνσεις του.

Ο Γερμανός ανέλαβε κατευθείαν δράση τον Οκτώβριο του 2015 και στο τέλος της χρονιάς επιτυγχάνει να φτάσει σε δύο τελικούς κυπέλλων (Γιουρόπα Λιγκ / Λίγκ Καπ) όπου δεν γεύεται την χαρά της κατάκτησης σε κανέναν από τους δύο, αφού η Μάντσεστερ Σίτυ και Σεβίλλη κερδίσανε τα τρόπαια. Το τρίτο σοβαρό πρότζετ της Λίβερπουλ παίρνει σάρκα και οστά με την 6ετη επέκταση των συμβολαίων του τεχνικού τιμ την επόμενη χρονιά. Το 2016 ήταν το εφαλτήριο της σταχυολόγησης για την κατάρτιση ενός αξιόμαχου ρόστερ, όπου θα εμπίπτει στη ποδοσφαιρική φιλοσοφία του προπονητή.

Κομβικές παρεμβάσεις στην δημιουργία του έμψυχου δυναμικού, ήταν η δαπανηρή αγορά του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα Άλισον με ποσό ρεκόρ για την θέση γκολκίπερ ξεπερνώντας τα 70 εκ. ευρώ, όπως και η αγορά του Ολλανδού κεντρικού αμυντικού Φαν Ντάικ από τη Σαουθάμπτον, που άγγιξε τα 80 εκ. ευρώ. Στα θετικά του Γερμανού συγκαταλέγεται και η επιμονή του ίδιου για την πώληση του Βραζιλιάνου Κουτίνιο στην Μπαρτσελόνα, με ποσό πώλησης ρεκόρ για το κλαμπ, 160 εκ. ευρώ παρακαλώ!!!

Η συνέχεια είναι γνωστή για τον κόουτς Κλοπ και απλωμένη με ροδοπέταλα, κατάκτηση Τσάμπιονς Λιγκ μετά από διετή παρουσία στον τελικό αφού την πρώτη χρονιά υπέκυψε στην Ρεάλ Μαδρίτης, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ κόντρα στην Τσέλσι και κατάκτηση Παγκόσμιου Τροπαίου Συλλόγων εναντίον της Φλαμένγκο.

Ωστόσο η πανδημία καθυστέρησε την φετινή στέψη της Λίβερπουλ στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από 30 ολάκερα χρόνια, αφού από την αρχή της χρονιάς δεν αμφισβητήθηκε από καμία άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα και κατέγραψε μια ξέφρενη πορεία, συντρίβοντας οποιοδήποτε αντίπαλο στο διάβα της.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι, η επιθετική τριάδα της Λίβερπουλ  Μανέ/Σαλάχ/Φιρμίνιο, είναι η πιο εκρηκτική και αποτελεσματική σε παγκόσμιο επίπεδο σκοράροντας 60 γκολ κατά μ.ο τη χρονιά, σε τρεις αγωνιστικές σεζόν.

Εν αναμονή λοιπόν, της μνημειώδους επιστροφής των ”Ρεντς”, στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ. Τελικά δεν ήθελε μόνο η Εθνική Ελλάδος  το ”Γερμανό της ” (Ο.Ρεχάγκελ), αλλά και η Λίβερπουλ βρήκε την πανάκεια στο δικό της Γερμανό.

Επιμέλεια Άρθρου: Tommy T.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ