Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ποιοι μπορούν να εξοφλήσουν σε 12 ή 24 δόσεις τα χρέη τους


Νέα παράταση για την αποπληρωμή φόρων- Σε 12 ή 24 δόσεις τα χρέη του κορονοϊού από Ιανουάριο. 

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και όσοι νοικιάζουν φοιτητική κατοικία θα έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν την Εφορία έως τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με νέα απόφαση.

Στην πρώτη «φουρνιά» «πάγωσαν» οι δόσεις και οι φόροι έως το τέλος Αυγούστου, και αφορούσε τις υποχρεώσεις Μαρτίου και Απριλίου. Μετά αποφασίστηκε η αναστολή ως το τέλος Σεπτεμβρίου των σχετικών υποχρεώσεων του Μαΐου και με νέα Απόφαση «παγώνουν» ως 31 Οκτωβρίου βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων και δόσεις ρυθμίσεων.

Ποιοι ωφελούνται

  • Μισθωτοί στις επιχειρήσεις με ΚΑΔ που πλήττεται
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν κύρια κατοικία τουλάχιστον σε έναν από τους μισθωτούς στις πληττόμενες επιχειρήσεις
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητο για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνων εξαρτώμενων μελών, τα οποία φοιτούν σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας υπάγεται στους μισθωτούς πληττόμενων επιχειρήσεων

Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής, ενώ με διάταξη που έρχεται στη Βουλή όλες αυτές οι «παγωμένες» υποχρεώσεις θα μπορούν να εξοφληθούν σε 12 δόσεις άτοκα ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2-2,5%, από τον Ιανουάριο του 2021.

«Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με κύριο πρόταγμα τις ασφαλιστικές εισφορές (με μόνιμα χαρακτηριστικά, από το 2021 και μετά)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για «παρένθεση τώρα με μεγάλη αύξηση των δαπανών» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που ήμασταν τον Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αύξηση του αριθμού των δόσεων στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και για την εξόφληση σε δόσεις των υποχρεώσεων που ανασταλεί λόγω πανδημίας.

Οι τελευταίες, θα μπορούν να εξοφληθούν από το 2021, είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 δόσεις, με τον υπουργό να εκτιμά ότι στη δεύτερη περίπτωση το επιτόκιο θα είναι κοντά στο 2,5%.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η χώρα δεν θα έχει κανένα ταμειακό πρόβλημα εφέτος, ακόμη και με το δυσμενές σενάριο».

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου – Πώς θα πάρετε τα χρήματα


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ