Τσαβούσογλου: Θέλουμε συνεργασία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο


Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία Αθήνας και Ρώμης για την ΑΟΖ

Η Τουρκία θα εργασθεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν την ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο, είπε.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσγλου για την υφαλοκρηπίδα, εντύπωση προκαλεί η διάθεση συνεργασίας με την Ελλάδα.

«Είπα στον φίλο μου Λουίτζι, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί. Ως εκ τούτου» τόνισε ο Τσαβούσογλου, «είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο. Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την ΑΟΖ σημαντική για την περιοχή μας».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ