Κορονοϊός: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων στην Ελλάδα – 190 οι νεκροί


Άλλος ένας συμπολίτης μας έχασε την ζωή του από τον κορονοϊό ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την πανδημία στην Ελλάδα στους 190

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο θύμα είναι μία γυναίκα 71 ετών η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης το βράδυ της Παρασκευής.

Με τον συγκεκριμένο θάνατο, ο συνολικός αριθμός νεκρών στη χώρα μας από την πανδημία, έφτασε στους 190.

Βελτιώνεται η κατάσταση στην Ξάνθη – Η δράση του ιού στην υπόλοιπη χώρα

Καλύτερη είναι η επιδημιολογική εικόνα της εξέλιξης του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, που έχει ως επίκεντρο τον Εχίνο του δήμου Μύκης.

Οι ειδικοί παρατηρούν σιγά-σιγά τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου μετά τις δεκάδες καταγραφές κρουσμάτων το περασμένο δεκαήμερο, που εκτίναξαν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού στα 92. Χθες, Παρασκευή (19/06) για πρώτη ημέρα καταγράφηκε μόλις ένα θετικό κρούσμα COVID-19 στο μεγάλο Πομακοχώρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχουν αναφερθεί περισσότερα από 120 κρούσματα τον Ιούνιο, κι ενώ όλο τον Μάιο τα κρούσματα σε όλη τη χώρα ήταν 299.

Τόσο οι επιστήμονες όσο και οι υγειονομικές αρχές, αισιοδοξούν ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει ελεγχθεί η επιδημική έξαρση στην περιοχή, τόσο στην Ξάνθη όσο και στην όμορη Ροδόπη – εκεί το επίκεντρο της τοπικής επιδημίας είναι ο δήμος Ιάσμου και το χωριό Αγίασμα.

Προς την κατεύθυνση αυτή δραστικό ρόλο έχουν βεβαίως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Πολιτική Προστασία. Την περασμένη εβδομάδα είχαν εφαρμοστεί περιορισμοί στις λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο, τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τη χρήση μάσκας και στις δύο Περιφερειακές ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης. Υπενθυμίζεται ότι στους επίμαχους δήμους Μύκης και Ιάσμου επίσης είχαν τεθεί ακόμη περισσότερα περιοριστικά μέτρα, με δυνατότητα επανεκτίμησης μετά την πρώτη εβδομάδα.

Ωστόσο, τα θανατηφόρα περιστατικά που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας διαμόρφωσαν ακόμη πιο αυστηρές συνθήκες στην περιοχή της Ξάνθης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα λόγω της λοίμωξης Covid-19 ήταν όλοι κάτοικοι του Εχίνου που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης.

Από το πρωί της περασμένης Πέμπτης (18/06) ο Εχίνος τέθηκε σε καραντίνα μέσα στην τοπική καραντίνα της περιφερειακής ενότητας και απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος για όλους.

Η πορεία της πανδημίας στην υπόλοιπη χώρα

Δέκα νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή (19/06) ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα ανέρχεται σε 3.237 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 189 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (70.0% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Από το σύνολο των 3.237 κρουσμάτων, 707 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.813 (56.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Σημ.: ευθεία γραμμή υποδηλώνει εκθετικό ρυθμό αύξησης της ασθένειας (όσο πιο μεγάλη η κλίση της ευθείας, τόσο πιο μεγάλος και ο ρυθμός διάδοσης)

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 274.711 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.265 (1.9%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ