Τύμπανα πολέμου στη Λιβύη: Ο Ερντογάν προκαλεί, ο Μακρόν αντιδρά

Για «κήρυξη πολέμου» από το Κάιρο κάνει λόγο η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Λιβύη, γεγονός που δημιουργεί αναβρασμό στους δυτικούς ηγέτες και αξιωματούχους από τις πρακτικές του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου, βρίσκεται η κατάληψη της Σύρτης, και πιο συγκεκριμένα οι πετρελαιοπηγές της περιοχής, στις οποίες αποσκοπεί να βάλει χέρι. Εάν θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σύρτη και διαπιστώσει ότι θα βρει απέναντί του αποφασισμένους αντιπάλους, πιθανόν να διαπραγματευτεί τη διχοτόμηση της Λιβύης, αφήνοντας, όμως, την ανατολική Λιβύη χωρίς αξιόλογους πλουτοπαραγωγικούς πόρους.

Χωρισμένη στα δύο είναι η Λιβύη, ενώ παράλληλα διεξάγεται και ένα σκληρό γεωπολιτικό πόκερ, στο οποίο συμμετέχουν μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις με αντικρουόμενα συμφέροντα. Το στρατόπεδο που θα κερδίσει, θα καθορίσει την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να θέσει υπό τον έλεγχό του την Λιβύη, θα οδηγήσει σε μία στρατηγική νίκη, καθώς θα αποκτήσει πολύτιμους ενεργειακούς πόρους και βαρύνοντα γεωπολιτικό ρόλο στη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, οι πολεμικοί τόνοι μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου επιβεβαιώνουν το καθοριστικό σημείο στο οποίο βρίσκεται ο λιβυκός εμφύλιος. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε πως εάν απειληθεί η Σύρτη θα παρέμβουν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προς την Αίγυπτο, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό μέτωπο στους κόλπους του Αραβικού Κόσμου.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης κατήγγειλε την προειδοποίηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο περί κήρυξης πολέμου από το Κάιρο. Ο Γιασίν Ακτάι, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία δήλωσε ότι «ο Σίσι δεν έχει τη δύναμη ή τα κότσια να το επιχειρήσει αυτό». Για μια ακόμα φορά η Άγκυρα υποτιμά την αποφασιστικότητα των αντιπάλων της. Μέχρι τώρα της έχει βγει, αλλά η Ιστορία διδάσκει πως έρχεται η στιγμή που αυτού του τύπου η αλαζονεία μετατρέπεται σε μπούμερανγκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέμφθηκε την Τουρκία για την υποστήριξή της στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Άγκυρα παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που έρχεται σε αντίθεση σε όλα όσα είχε συμφωνήσει στις διεθνείς συνομιλίες.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν (ότι) θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και αντικρούεται σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε σήμερα ο Μακρόν, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι συνομίλησε νωρίτερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κρίση στη Λιβύη.

Από την πλευρά τους «οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη – από όλες τις πλευρές. Προτρέπουμε τα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, της Πρωτοβουλίας του Καΐρου και της διαδικασίας του Βερολίνου» ανέφερε τη Δευτέρα στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Με την συγκεκριμένη θέση συντάσσεται και η Βρετανία: «Όλα τα μέρη στη σύρραξη της Λιβύης πρέπει να αποκλιμακώσουν την ένταση, να δεσμευθούν σε κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν στον καθοδηγούμενο από τα Ηνωμένα Έθνη πολιτικό διάλογο», δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office. Η κατά τα άλλα χλιαρή Ιταλία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο τοποθετήθηκε ως εξής: «Θα υπερασπιστούμε τη Λιβύη από κάθε απόπειρα διαίρεσής της».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here