Καιρός – Συνολάκης: Μεγάλη κλιματική αλλαγή – Τέλος Φθινόπωρο και Άνοιξη

Δραματικές προβλέψεις για τη χώρα μας – Τι δείχνουν οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία και τα ισχυρά μπουρίνια μέσα στον Ιούνιο.

Περισσότερο φθινόπωρο παρά καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός τις τελευταίες μέρες, με τις ισχυρές καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας. Όπως λένε οι ειδικοί, αυτές οι εναλλαγές είναι μόνο η αρχή για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Ο άνθρωπος με τις ενέργειες και τις δραστηριότητες του κατάφερε να αλλοιώσει το κλίμα του πλανήτη και να ταράξει την ισορροπία του

Όπως λένε οι μετεωρολόγοι, οι σφοδρές καταιγίδες οφείλονται στο φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης». Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης τόνισε ότι η Ψυχρή λίμνη είναι πράγματι ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο.

«Τα ακραία φαινόμενα είναι συμβατά με τις εκτιμήσεις από διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μας δείχνουν ακραίες διακυμάνσεις -υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις. Μία από τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα είναι ότι θα έχουμε 2 εποχές. Η άνοιξη και το φθινόπωρο θα είναι μικρότερες, θα δούμε αντίστοιχο καιρό με της Καλιφόρνια», είπε μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Συνολάκης ανέλυσε ποιες επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι κλιματικές αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή και την καθημερινότητά μας. «Το 2019 είχαμε στην Κρήτη πολύ κακή χρονιά για το λάδι. Η πτώση της παραγωγής ήταν 70%. Είχε αναπτυχθεί ο δάκος επειδή οι θερμοκρασίες ήταν ακραίες. Είναι πράγματα που θα μας επηρεάσουν στην καθημερινότητά μας» είπε ο κ. Συνολάκης.

Για την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2050 η μέση θερμοκρασία θα έχει ανέβει στην Αττική δύο βαθμούς κελσίου και θα έχουμε 60 μέρες καύσωνα το χρόνο, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής είπε ότι πρόκειται για το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρχει διότι θα φέρει ακραίες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία της Αττικής. «Προσπαθούμε να το περιορίσουμε στο 1,5» είπε.

Ο κ. Συνολάκης επεσήμανε πάντως ότι η Ελλάδα έχει φιλόδοξη πολιτική σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here