Ο «Μεγάλος Περίπατος» φτάνει στην πλατεία Συντάγματος – Οι εναλλακτικές διαδρομές

Στην τρίτη φάση μπαίνει από το βράδυ του προσεχούς Σαββάτου, 27 Ιουνίου η πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου στο Δήμο Αθηναίων.

Σειρά μετά τις παρεμβάσεις στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγα, την Ηρώδου Αττικού και την Πανεπιστημίου παίρνει η πλατεία Συντάγματος.

Ο Δήμος Αθηναίων έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν.

Το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου Σαββάτου (27/6) στις 22:00 θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Σύμφωνα με τις προθέσεις των υπευθύνων υλοποίησης του μεγαλεπίβολου σχεδίου σκοπό έχουν να απελευθερώσουν περισσότερο δημόσιο χώρο, στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας, κάνοντάς την πιο φιλική και πιο ευχάριστη για όσους ζουν κι εργάζονται εκεί αλλά και για τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες της.

Την ίδια στιγμή θα τεθούν σε ισχύ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν ως σκοπό την ομαλή διέλευση όλων των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, στην πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις αφορούν στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως) όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, θα παραμείνουν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα και μία λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων. Επιπλέον, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για στάση λεωφορείων.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’, προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.

Στην παρούσα φάση, από αυτό το οδικό τμήμα θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση και αποβίβαση τόσο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όσο και τα ταξί. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα φροντίσουν για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής.

Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, σκοπό έχουν εκτός από την απόδοση σημαντικού χώρου στους πεζούς, θα διευκολύνουν επίσης την διέλευση από την οδό Ερμού προς το κέντρο της πλατείας, αφού η διάβαση των πεζών θα έχει μικρότερο μήκος.

Οι εναλλακτικές διαδρομές για τους διερχόμενους οδηγούς

Το κατά πόσο ή όχι οι παρεμβάσεις θα διευκολύνουν ή θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των διερχόμενων οδηγών, ειδικά αυτών οι οποίοι θα εισέρχονται στο κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος από την οδό Σταδίου, ή θα κατεβαίνουν από τη Βασιλέως Γεωργίου Β΄ με κατεύθυνση προς τη Φιλελλήνων θα φανεί στην πράξη ουσιαστικά από την πρώτη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 του μήνα.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό χάος που παρατηρήθηκε κατά την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων στην Πανεπιστημίου, οι συγκονωνιόλοι προτείνουν στους οδηγούς μια σειρά εναλλακτικών διαδρομών. Αυτές είναι κατά σειρά:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη

  • Μέσω Ακαδημίας
  • Μέσω Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης
  • Μέσω Λ. Αλεξάνδρας

Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασ.Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.

Στην πλατεία Συντάγματος, οι επιβάτες μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα ταξί που βρίσκονται στον χώρο αναμονής επί της οδού Όθωνος, τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας (από την οδό Όθωνος έως την οδό Φιλελλήνων) με νότια κατεύθυνση.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here