Καθηγητής Βατόπουλος: «Από τα πάρτι θα την πάθουμε…»


Την ανησυχία του για τον συνωστισμό και τα καλοκαιρινά πάρτι που διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα, εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Από τα πάρτι θα την πάθουμε…» είπε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική εκπομπή, ενώ δεν έκρυψε, γι’ άλλη μια φορά, την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι, σε καράβια ή σε εστιατόρια.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η νέα εστία μόλυνσης του κορωνοϊού στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους λοιμωξιολόγους του υπουργείου Υγείας, καθώς η περιοχή δεν συμπεριλαμβανόταν στον χάρτη με τις επικίνδυνες περιοχές. Μάλιστα, ο καθηγητής εξήγησε πως είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες το πρόβλημα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

«Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται, π.χ. τα πάρτι είναι ευκολότερο να αποφευχθούν», είπε σε εκπομπή στον ΣΚΑΪ και προειδοποίησε: «Στην Ελλάδα, από τα πάρτι θα την πάθουμε»!

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι, αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (δηλαδή, αν είναι το R0 τοπικά πάνω από τη μονάδα), δύσκολα εκριζώνεται. Επίσης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου το R0 έχει ανεβεί πάνω από το 2, επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη, όπως αυτές που συζητούνται για τα περιστατικά της Ελλάδας.

Η Παραμυθιά να μη γίνει Εχίνος

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, όταν ο καθηγητής ρωτήθηκε αν η Παραμυθιά, μετά τα επτά κρούσματα που εντοπίστηκαν, είναι ο νέος Εχίνος, απάντησε «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει» και υπενθύμισε ότι η νόσος υπάρχει ακόμη.

«Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας, όμως ξαφνικά βρέθηκε. Γι’ αυτό, αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος, ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη, ας πούμε ότι έχει κορωνοϊό, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στη γρήγορη διάγνωση», επισημαίνει ο καθηγητής και εξήγησε ότι υπάρχει η «λογική του παγόβουνου», δηλαδή να έχουμε ενδεχομένως λίγα κρούσματα, αλλά κάτω από αυτά να κρύβονται πολλά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ