Πώς και σε ποιες υποθέσεις θα δίνει προτεραιότητα το ΣΔΟΕ – Απόφαση Σταϊκούρα

Με «point system» θα αξιολογεί τριμελής επιτροπή που θα λειτουργεί στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) τη σημαντικότητα των πληροφοριών και καταγγελιών που φθάνουν στα γραφεία του ΣΔΟΕ. Ανάλογα δε με την αξιολόγηση που θα κάνει, θα κινείται και αντίστοιχης φύσης έλεγχος.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης θα έχει ως έργο την εξέταση του περιεχομένου κάθε πληροφορίας που εισάγεται σε αυτήν. Η αξιολόγηση των πληροφοριών που αναφέρονται σε διάπραξη παραβάσεων η διερεύνηση των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ θα γίνεται από την επιτροπή κανονικά, ενώ πληροφορίες που αναφέρονται σε αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών θα διαβιβάζονται σ’ αυτές, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση.

Η τριμελής επιτροπή που θα αξιολογεί τις υποθέσεις και θα συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα ή όποτε προκύπτει ανάγκη, θα αποτελείται από τον προϊστάμενο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, ως Πρόεδρο, από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ και τον προϊστάμενο της Α’ Υποδιεύθυνσης της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ. Αττικής.

Σύμφωνα με την απόφαση Σταϊκούρα η αξιολόγηση θα συνίσταται στο χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί.

Ειδικότερα, ανάλογα με το ενδιαφέρον η μεταχείριση των υποθέσεων θα έχει ως εξής:

Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0). Τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία.

Απλή – μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1). Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες.

Ενδιαφέρουσα – σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2). Εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης.

Πολύ ενδιαφέρουσα – εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3). Διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου.

Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4). Διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, με παράλληλη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

Ως προς το επείγον των ενεργειών η μεταχείριση των υποθέσεων θα έχει ως εξής:

Κοινή: Ένταξη στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης (κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής).

Επείγουσα: Άμεση ενέργεια (έκδοση εντολής ελέγχου), με τη λήψη πληροφοριακού δελτίου.

Εξαιρετικώς επείγουσα: Η πληροφορία, με τη λήψη και κατόπιν έγκρισης του Προέδρου της Επιτροπής, διαβιβάζεται άμεσα για ενέργεια.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ