Σταϊκούρας: Ύφεση κατά 16% στο β΄τρίμηνο του 2020 – Νέα μέτρα στήριξης όπου χρειαστεί


Ύφεση 16% το β’ τρίμηνο – 8% για το σύνολο της χρονιάς – Ξεμπλοκάρουν οι εκταμιεύσεις από τράπεζες- Εξελίξεις εντός του Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βαθιά ύφεση κατά 16% στο β΄τρίμηνο του 2020 και κοντά στο 8% για το σύνολο της χρονιάς, προβλέπουν τα νεώτερα στοιχεία που απέστειλε στην Κομισιόν η Αθήνα, όπως δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του THEMA FM ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει σε όποιους τομείς και όποιες περιοχές χρειαστεί με νέα μέτρα στήριξης εκτιμώντας ότι σε 2-3 εβδομάδες θα ξεμπλοκάρουν και οι εκταμιεύσεις από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.

«Παρακολουθούμε διαρκώς και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας ενώ πρόσθεσε πως«εκτιμούμε πως σε 2-3 εβδομάδες θα υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση των εκταμιεύσεων» για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου και αρχικού κεφαλαίου.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας πως προσδοκά εξελίξεις εντός του Ιουλίου, αν και προς το παρόν έχει προβλεφθεί μόλις Eurogroup στις αρχές του μηνός. Θύμισε όμως πως ως τώρα η χώρα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα όπως τα νησιά».

Ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουν φτάσει τα 37,5 δισ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου «γιατί βγήκαμε δύο φορές με επιτυχία στις αγορές συν ότι κάναμε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματείων και λάβαμε 5+2 δισ. ευρώ».

Μπορεί το επόμενο χρονικό διάστημα Ιούνιο-Ιούλιο να μην βγούμε στις αγορές και έτσι να μην έχουμε εισροές ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα ακόμα και αν υπάρξει δεύτερο κύμα».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ακόμα και σε περίπτωση δεύτερου κύματος κορονοϊού ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

«Υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα όπως τα νησιά» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφορικά με τον τουρισμό ο υπουργός Οικονομικών είπε «Ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα. Η εικόνα αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως στα στοιχεία για την εκτίμηση της ύφεσης που στείλαμε στους Ευρωπαίους» διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για ύφεση 16% στο β τρίμηνο».

«Υπάρχει ζήτημα με την εστίαση και είμαστε εδώ με πιο στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας παραθέτοντας το παράδειγμα της επέκτασης της επιστρεπτέας προκαταβολής 2 για την οποία είπε ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι 7-10 Ιουλίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ