Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις – Τι να κάνετε


Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τι πρέπει να κάνετε με τις φορολογικές δηλώσεις για να γλιτώσετε επιπλέον φόρους

Στα «κόκκινα» βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μετά την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 29 Ιουλίου 2020.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τις τροποποιητικές δηλώσεις, χωρίς την επιβολή προστίμου.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 29 Ιουλίου, όσοι επιθυμούν και έχουν κάνει λάθη ή παραλείψεις σε φορολογικές δηλώσεις από το 2015 και μετά, μπορούν να προβούν σε διορθώσεις.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανάλωση κεφαλαίου για την κάλυψη τεκμηρίων, καθώς και στα ποσά των αποδείξεων που θα συμπληρώσουν για να καλύψουν το αφορολόγητο.

Όπως τόνισε η Γιούλη Μακαρίου, φορολογικός σύμβουλος της Grant Thornton, το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να είναι βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος και όχι του δηλωθέντος εισοδήματος.

«Οι τράπεζες έχουν κάνει το report προς την ΑΑΔΕ για το ύψος των δαπανών, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν το διαχωρισμό για το που θα πρέπει να συμπληρωθεί η κάθε δαπάνη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κυρία Μακαρίου υπογράμμισε ότι η δήλωση των αποδείξεων γίνεται από τον φορολογούμενο καθώς δεν είναι προσυμπληρωμένες στη δήλωση -όπως τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις. Επίσης, αν ο φορολογούμενος έχει πληρώσει ηλεκτρονικά τις δαπάνες του, δεν χρειάζεται να κρατά τις χάρτινες αποδείξεις, καθώς σε περίπτωση ελέγχου αρκεί μια ανάλυση των πληρωμών από την τράπεζα.

Τέλος, για το θέμα των φιλοξενούμενων θα πρέπει να δηλωθεί η φιλοξενία και από τους δύο, δηλαδή θα πρέπει να το δηλώσει και ο φιλοξενών και ο φιλοξενούμενος. «Θα πρέπει να το δηλώσουν αμοιβαία και οι δύο. Αν έχει γίνει λάθος, τότε θα πρέπει να γίνει τροποποιητική δήλωση» τόνισε η Γιούλη Μακαρίου.

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία αν η φορολογική δήλωση περιέχει λάθη ή παραλείψεις ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αν η τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβληθεί εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό προσδιορισμό φόρου
  • Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τότε ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά στοιχεία.
  • Αν η αρχική δήλωση είναι εκπρόθεσμη για τη τροποιητική επιβάλλεται πρόστιμο.

Ακόμη όμως και αν παρέλθει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον εργοδότη. Ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση και δεν βαρύνεται με πρόστιμο.
  2. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
  3. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
  4. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
  5. Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
  6. Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAΝ.
  7. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.

Παράλληλα ο νόμος προσφέρει τη δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις και ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές χωρίς την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων.

Αναλυτικότερα οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν:

  • τροποποιητική δήλωση για τα αναδρομικά αποδοχών και συντάξεων μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις. Αν τα αναδρομικά αφορούν αποδοχές και συντάξεις για το φορολογικά έτη 2015 και μετά οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά ενώ για τα προηγούμενα χρόνια χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ.
  • συμπληρωματική δήλωση στον χρόνο που αφορούν για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν μέσα στο 2019 και υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται (όπως βεβαίωση από πιστοποιημένο λογιστή – φοροτεχνικό βάσει αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) του ασφαλιστικού φορέα, κ.λ.π). Για τις αποδοχές αυτές για τις οποίες ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών αποδόθηκε ή όφειλε να είχε αποδοθεί σε προγενέστερο φορολογικό έτος υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις στη ΔΟΥ για τα έτη που οι αποδοχές αυτές αφορούν. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον υποβληθούν εντός του έτους χορήγησης της ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ