Μαγιορκίνης: Ανησυχία για Προμαχώνα – Άγνωστο από πού έρχονται οι τουρίστες

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Συναγερμός από τους ειδικούς για τα εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας 

«Υπάρχει ανησυχία» για πιθανή έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που παρατηρείται σε αρκετές χώρες, επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον Alpha.

Τα εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας και είχαν ως πύλη εισόδου τον Προμαχώνα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ειδικούς, καθώς «Βλέπουμε ότι εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας στα Βαλκάνια, λογικό να υπάρχει ανησυχία», υπογραμμίζει ο κ. Μαγιορκίνης.

«Υπάρχει μια αυξημένη μετάδοση του κορονοϊού στο νότιο ημισφαίριο. Το βασικό είναι ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να το ξεχωρίσουμε από τους αυξημένους ελέγχους, δηλαδή γίνονται περισσότερα τεστ, ενώ οι θάνατοι δεν αυξάνονται αναλογικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τις επόμενες 10-15 ημέρες. «Βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα στα Βαλκάνια. Υπάρχει μια ανησυχία στον Προμαχώνα, γιατί έρχονται από πολλές χώρες. Είναι η μόνη πύλη εισόδου αυτή τη στιγμή, από στεριά. Δεν ξέρουμε και από πού έρχονται, δεν έρχονται μόνο από Βουλγαρία», πρόσθεσε.

«Αναμένεται να δούμε αν αυτό μεταφραστεί σε θανάτους» υπογράμμισε ο καθηγητής, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το πλήρες άνοιγμα του Τουρισμού και την έλευση πλήθους τουριστών.

Πού εντοπίστηκαν τα 8 νέα κρούσματα

Οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για χθες Τετάρτη (24/6). Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής: 3 στη Ροδόπη, 1 στη Μεσσηνία, 1 στην Αττική, 1 στην Αλεξανδρούπολη και 2 εισαγόμενα.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 8. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3310 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 3310 κρουσμάτων, 730 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1848 (55.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των συνολικών κρουσμάτων, των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 291187 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5353 (1.8%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ