Τουρισμός: Για ποιες χώρες εξετάζει μπλόκο η Ευρώπη – Τι ισχύει με τις ΗΠΑ

Κορονοϊός: Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές χώρες δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις των «27» – Την Παρασκευή ο νέος γύρος διαβουλεύσεων 

Το ενδεχόμενο να κλείσουν την πόρτα σε Αμερικανούς, Κινέζους, Ρώσους και Βραζιλιάνους τουρίστες, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται στις συγκεκριμένες χώρες.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τις Βρυξέλλες ώστε να μην βρεθεί σε αυτήν την «λίστα των ανεπιθύμητων» χωρών.

Κατά τη διάρκεια μιας κλειστής σύσκεψης την Τετάρτη, διπλωμάτες από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στις Βρυξέλλες άρχισαν να επεξεργάζονται τα κριτήρια για την άρση των περιορισμών στα μη ουσιώδη ταξίδια προς την Ευρώπη αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή, περιλαμβάνοντας υπ’ όψιν ως ένα από τα κριτήρια τη λεγόμενη «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή τα μέτρα που έλαβαν αντιστοίχως άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ με την Ευρώπη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπλόκο στα ταξίδια Αμερικανών στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον. Ενώ άλλα κριτήρια αναφορικά με το σε ποιους θα επιτραπούν τα ταξίδια στην ΕΕ είναι η επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες προέλευσης και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού (με πιθανό όριο τα 16 ανά 100.000 άτομα).

Στην παρούσα συγκυρία, ένα τέτοιο σενάριο θα απέκλειε άτομα από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Νότια Αφρική. Η τελική λίστα είναι πιθανό να περιλαμβάνει περίπου 20 περιοχές.

Οι ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα Ευρωπαίων ταξιδιωτών στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει μακράν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίσει τον κατάλογο των απαγορευμένων χωρών, ο οποίος θα συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ, αυτό θα αποτελούσε ένα σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία καυχιέται εδώ και μήνες για το πόσο καλά ανταποκρίθηκε στο ξέσπασμα, παρά την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Όταν η Ευρώπη χτυπήθηκε πιο σκληρά και έγινε το επίκεντρο της πανδημίας, ο πρόεδρος Τραμπ απαγόρευσε τα ταξίδια για τους πολίτες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να προστατευθούν οι ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Τετάρτη πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με χώρες στην Ευρώπη και αλλού για το τρόπο ασφαλούς επανέναρξης των ταξιδιών μετά από την αναστολή τους λόγω της πανδημίας. «Σίγουρα δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Είμαι πολύ σίγουρος πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα το βρούμε, όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων περιοχών του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ