Υπάρχουν κι αυτά τα παιδιά που με τον αγώνα τους για μάθηση, δίνουν ελπίδα (video)


Η Αρεζού ένα 11χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν ολοκληρώνει φέτος την Στ’ τάξη με άριστα και επαίνους από την δασκάλα της. Η ίδια λατρεύει το διάβασμα και είναι επιμελής, γι αυτό οι γονείς της την στήριξαν και έδωσαν προτεραιότητα στην εκπαίδευση της.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του stonisi.gr η Αρεζού που έφτασε με τους γονείς της και την αδερφή της στη Λέσβο, τον Ιανουάριο του 2019, έμεινε στη Μόρια και κατάφερε να εγγραφεί στο δημόσιο σχολείο.

Η μητέρα της, Μάριαμ αναφέρει ότι η κ. Ειρήνη, η δασκάλα της Αρεζού την βοήθησε πολύ, ενώ τόνιζε διαρκώς ότι είναι η καλύτερη μαθήτρια ανάμεσα στους συμμαθητές της. Όταν αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη δομή, η ίδια νοίκιασε σπίτι στη Μυτιλήνη για να μπορεί να παρακολουθεί η κόρη της τα μαθήματα. 

Η Αρεζού έγραψε ένα γράμμα για να ευχαριστήσει όσους την βοήθησαν και να δώσει το δικό της μήνυμα.

«Αγαπητό μου σχολείο, 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τη δυνατότητα που μου δώσατε αυτή τη σχολική χρονιά, να μάθω μαζί με Έλληνες μαθητές και να ενταχθώ στη σχολική κοινότητα. Είμαι τόσο χαρούμενη που είχα την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσω το σχολείο αλλά επίσης να προσαρμοστώ σε ένα νέο περιβάλλον παρά τα γλωσσικά εμπόδια. Η υποστήριξη των δασκάλων είναι πραγματικά αυτό που έκανε την εμπειρία μου τόσο μοναδική, γιατί οι δάσκαλοι μου, μου έδωσαν ξεχωριστό μάθημα για να μάθω τη γλώσσα. Θα θυμάμαι τους δασκάλους και τους μαθητές αυτού του σχολείου για πάντα.»

Και προσθέτει: «Ευχαριστώ που με αφήσατε να εγγραφώ στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, στην έκτη τάξη για τη σχολική χρονιά 2019-2020. Έφτασα σε αυτό το νησί τον πρώτο μήνα του 2019 και έμεινα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας με την οικογένειά μου. Ήμουν εκτός της επίσημης εκπαίδευσης για 9 μήνες. Μετά από αυτό, φιλοξενηθήκαμε στα σπίτια που υποστηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία στη Μυτιλήνη και εκτιμώ πολύ αυτή τη βοήθεια. Η εκπαίδευσή μου διακόπηκε από τη μετανάστευσή μας. Ήμουν 6 χρονών όταν άφησα τη χώρα μου, το Αφγανιστάν. Ολοκλήρωσα μόνο την πρώτη και την τετάρτη τάξη και πέρασα τη δευτέρα, την τρίτη και την πέμπτη τάξη δημοτικού με εξετάσεις.

Ευχαριστώ όλους για τις προσπάθειες που έκαναν να με διδάξουν ελληνικά και να βοηθήσουν την επικοινωνία μου στην ελληνική κοινωνία. Και το μήνυμά μου προς τη δική μου κοινότητα είναι: μην κρατάτε τα παιδιά χωρίς εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της περιόδου μετανάστευσης. Οπουδήποτε κι αν είστε, είναι σημαντικό να συνεχίζετε να μαθαίνετε. Θα πετύχουμε παρά τις περιστάσεις, όχι εξαιτίας τους.

Σας ευχαριστώ ξανά για όλη την καταπληκτική δουλειά που έχετε κάνει και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο. Είμαι ευγνώμων στους δασκάλους του σχολείου, το διευθυντή και τη διοίκηση για την καλοσύνη και όλες τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια αυτού του ακαδημαϊκού έτους. Ελπίζω ότι περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου.»

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ