Ε.Ε.: «Ναι» στον τουρισμό για 14 χώρες – Μπλόκο στις ΗΠΑ, υπό όρους στην Κίνα


Κορονοϊός: Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων κατέληξαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που θέλουν να αρχίσουν να υποδέχονται πολίτες ορισμένων τρίτων χωρών από την 1η Ιουλίου.

Πρέσβεις των «27» συζήτησαν το θέμα των «ασφαλών τρίτων χωρών» εκ νέου την Παρασκευή, μια διαπραγμάτευση που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μάλιστα, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να δώσουν μια πρώτη, άτυπη απάντηση μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η Ευρώπη συντάσσει αυτή τη λίστα –προσχέδιο της οποίας φέρεται να είναι έτοιμο- με βάση πως «βαθμολογεί» την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε κάθε χώρα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση θεωρείται μάλλον απίθανο να επιτραπούν τα ταξίδια από τις ΗΠΑ.

Η Γηραιά Ήπειρος επλήγη ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, με ορισμένα κράτη – μέλη της Ένωσης –όπως η Ιταλία και η Ισπανία– να μετρούν χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα της νόσου την άνοιξη.

Ωστόσο οι περισσότερες χώρες έχουν καταφέρει να «χαλιναγωγήσουν» την εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα να είναι πλέον έτοιμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων τους –τουλάχιστον με χώρες που έχουν αντίστοιχα καλό επιδημιολογικό «προφίλ».

Μια θέση στη λίστα με τις 15 «ασφαλείς χώρες» αναμένεται να έχει και η Κίνα, παρά τον σκεπτικισμό της Ευρώπης για τη διαφάνειά της αναφορικά με την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Ε. θα ανοίξει τα σύνορά της σε επισκέπτες από την Κίνα εάν το Πεκίνο κάνει το ίδιο για τους Ευρωπαίους.

«Πράσινο φως» αναμένεται και για τους ταξιδιώτες από Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.

Η εξαίρεση των ΗΠΑ από τον κατάλογο αυτό αναδεικνύει πως η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη με την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, άλλωστε, την Παρασκευή τουλάχιστον 40.870 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 –δηλαδή ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός αφότου ο νέος κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική λίστα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, προκειμένου να επαναξιολογούνται όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τον κορΟνοϊό.

Η καθυστέρηση για την Ελλάδα

Για την Αθήνα, περαιτέρω καθυστερήσεις στο άνοιγμα με τον υπόλοιπο κόσμο απειλούσαν να καταφέρουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στις προσπάθειες διάσωσης της τουριστικής περιόδου. Η ελληνική πλευρά, στις συναντήσεις των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα (χθες το θέμα συζητήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε πέντε μέρες), εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις στην προοπτική να υπάρξει κι άλλη παράταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης. Χθες το απόγευμα η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τις πύλες της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο, με την εξαίρεση εννέα χωρών, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να κινηθεί μονομερώς.

Οι χώρες που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν οι φυσικοί της σύμμαχοι στην επιδίωξη του ταχύτερου δυνατού ανοίγματος, τήρησαν μια πιο επιφυλακτική στάση, λόγω του βαρύτατου υγειονομικού πλήγματος που υπέστησαν από την πανδημία. Η Ιταλία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις συζητήσεις, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της ζώνης Σένγκεν ήταν αρκετό για την τουριστική κίνηση και ότι δεν υπήρχε λόγος ανάληψης περαιτέρω ρίσκου με το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων. Η Ισπανία, από την πλευρά της, παρ’ ότι πιο προωθημένη, διασαφήνιζε ότι δεν προτίθετο να ανοίξει μονομερώς αν δεν υπήρχε συμφωνία. «Είναι ζωτικής συμφωνίας μίας συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε χθες ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προβληματισμό, εν τω μεταξύ, προκαλεί η ανάγκη η λίστα να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφραζε στην «Κ» τη δυσφορία που γεννά στις τάξεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών η προοπτική να επαναλαμβάνουν τις διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό κάθε δεκαπέντε μέρες στην καρδιά του καλοκαιριού.

Βόρειες χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία (που αρχικά σκόπευε να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της ακόμα και με χώρες της Ε.Ε. ως τις 31 Αυγούστου, και που τα διατηρεί κλειστά με την Πορτογαλία και τη Σουηδία), η Φινλανδία και η Ολλανδία φρόντισαν η αρχική λίστα χωρών να είναι αρκετά μικρή. «Είναι σημαντικό για εμάς να υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουν τα σύνορα και αυτή η συμφωνία να βασιστεί αποκλειστικά σε υγειονομικά κριτήρια», εξηγούσε στην «Κ» Ολλανδός διπλωμάτης. Σε περίπτωση μη συμφωνίας και μονομερούς ανοίγματος κρατών-μελών προς τρίτες χώρες, προειδοποιούσε, «ενδεχομένως να αναγκαστούμε να κλείσουμε τα σύνορά μας» προς το συγκεκριμένο κράτος-μέλος.

Η συνοριακή πολιτική αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει λάβει μέτρα για να προωθήσει τον συντονισμό των κρατών-μελών στο πεδίο αυτό και για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν – αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Τα κράτη-μέλη της Ένωσης αντέδρασαν στο ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ευρώπη με κλείσιμο των συνόρων τους ακόμα και προς άλλα μέλη της Σένγκεν. Οι αρχικές κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής στα μέσα Μαρτίου για ταξιδιωτική απαγόρευση προς τρίτες χώρες είχαν σκοπό να διευκολύνουν την άρση των περιορισμών στα «εσωτερικά» αυτά σύνορα, για τη μεταφορά αγαθών σε πρώτη φάση και στη συνέχεια για τους πολίτες της Ένωσης. Εξ ου και η Επιτροπή, στην παρέμβασή της στις 11 Ιουνίου, επέμεινε στη σημασία πριν ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα να έχει αποκατασταθεί πλήρως η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ζώνης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ