Πανεπιστήμιο Πρίνστον: Αποσύρει το όνομα του προέδρου Ουίλσον σε μία από τις σχολές του


Το πανεπιστήμιο του Πρίνστον θα αποσύρει το όνομα του Γούντροου Ουίλσον από τη σχολή του Διεθνών Σπουδών λόγω των «ρατσιστικών πολιτικών και απόψεων» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το περίβλεπτο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ο Γούντροου Ουίλσον (1856-1924) κυβέρνησε τις ΗΠΑ μεταξύ 1913 και 1921. Στο εξωτερικό, ο πρωτεργάτης της Κοινωνίας των Εθνών (προγενέστερη του ΟΗΕ) ενσαρκώνει το τέλος του αμερικανικού απομονωτισμού, στη χώρα του, ωστόσο, ο 28ος πρόεδρος επέτρεψε στις νότιες πολιτείες να υιοθετούν τον φυλετικό διαχωρισμό και είχε εξουσιοδοτήσει τα ομοσπονδιακά υπουργεία να διαχωρίζουν τους μαύρους από τους λευκούς εργαζόμενούς τους.

«Οι ρατσιστικές πολιτικές και απόψεις του καθιστούν το όνομά του κάτι το ανάρμοστο για μία σχολή όπου οι σπουδαστές της, το προσωπικό και οι πρώην σπουδαστές της πρέπει να είναι πλήρως αφιερωμένοι στη μάχη κατά της μάστιγας του ρατσισμού», επισημαίνει σε ένα δελτίο τύπου ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρίστοφερ Άισγκραμπερ.

Ο Ουίλσον «υιοθέτησε τον φυλετικό διαχωρισμό στη λειτουργία του κράτους αυτού του έθνους έπειτα από χρόνια εξάλειψής του, κάνοντας την Αμερική να γυρίσει πίσω στην αναζήτηση της δικαιοσύνης», συμπληρώνει ο πρύτανης του Πρίνστον.

Μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε όταν ένας λευκός αστυνομικός του προκάλεσε ασφυξία στις 25 Μαΐου, οι ΗΠΑ, όπου ένας μέρος του πληθυσμού διαδηλώνει κατά του συστημικού ρατσισμού, επανεξετάζουν την σχέση τους με ρατσιστικό παρελθόν τους.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ