Χειροπέδες σε Έλληνα χάκερ με αδυναμία στους… αλλοδαπούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς

Χειροπέδες πέρασαν σε έναν 23χρονο χάκερ, στην Αθήνα, οι άνδρες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο νεαρός άνδρας, με τη βοήθεια άγνωστων συνεργών του, παραβίαζε τις τηλεφωνικές συνδέσεις εργαζομένων σε εταιρείες του εξωτερικού, μέσω της μεθόδου «SIM Swap» και αποκτούσε παράνομη πρόσβαση στις προσωπικές τους θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και στους προσωπικούς τους λογαριασμούς σε διαδικτυακή πλατφόρμα.

Επανενεργοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της Αστυνομίας, η μέθοδος «SIM Swap» είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από δράστες, προκειμένου να αποκτήσουν τον τηλεφωνικό αριθμό ενός «στόχου», με σκοπό να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο τηλεπικοινωνιακό πάροχο του και σε περίπτωση που καταφέρουν να επαληθευθούν ως οι νόμιμοι συνδρομητές, ζητούν τη μεταφορά και επανενεργοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού σε νέα κάρτα SIM που υποδεικνύουν.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση μετά από σχετική ενημέρωση από Αρχές του εξωτερικού, σύμφωνα με τις οποίες παραβιάζονταν ηλεκτρονικοί λογαριασμοί τουλάχιστον 7 εταιρειών στο εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στις διαδικτυακές υπηρεσίες, διαδικτυακά φόρουμ, διαχείριση τρίτων μερών και«υπηρεσίες».

Οι εν λόγω εταιρείες, σύμφωνα με την Αστυνομία, προσδιόρισαν πως η αξία της ζημιάς που υπέστησαν από τις παραβιάσεις αυτές υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την απώλεια πηγαίου κώδικα μηχανογραφικών εφαρμογών.

Και τι δε βρήκαν στην έρευνα

Κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε την οικία του δράστη, στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων μία κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή με 2 σκληρούς δίσκους, συσκευή-πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, ζυγαριά ακριβείας και μικροποσότητα κάνναβης, 57 χάπια φαρμακευτικού σκευάσματος, καθώς και 6 κάρτες SIM παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε στα πληροφοριακά συστήματα του 23χρονου, προέκυψαν, στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του στις παράνομες δραστηριότητες.

Τα ψηφιακά πειστήρια πρόκειται να αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης και οι ναρκωτικές ουσίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους για χημική ανάλυση.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here