Φίλης: Δεν αλλάζει ο τουρκικός αναθεωρητισμός με ένα τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν


Ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη τη μεσολάβηση Βερολίνου – Ουάσιγκτον, όμως τόνισε ότι «τα ελληνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την ελληνική και όχι από την αμερικανική ή τη γερμανική κυβέρνηση».

Για το παρασκήνιο που οδήγησε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, τη σημασία των παρεμβάσεων Γερμανίας – ΗΠΑ αλλά και το «μέτωπο» που έχει σχηματίσει η Αθήνα, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Κωνσταντίνος Φίλης Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Καθώς οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων συνεχίζονται και μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερνογάν, ο κ. Φίλης εξήγησε ότι δεν αλλάζει η τουρκική πολιτική ή ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας με ένα τηλεφώνημα.

«Δεν νομίζω ότι κανείς ανέμενε -και αφελής να ήταν, ότι ένα τηλεφώνημα 30 -35 λεπτών καθαρής συνομιλίας θα μπορούσε να αλλάξει την τουρκική πολιτική ούτε ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα μετριαστεί, ούτε πρόκειται να αλλάξει στην ουσία», σημείωσε.

Ο κ. Φίλης είπε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία, δεν επιλύει αλλά ούτε διευθετεί τα ελληνοτουρκικά προβλήματα ενώ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή βάση για ουσιαστική διαπραγμάτευση και διάλογο με την Άγκυρα.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας ήταν κομμένοι για τρεις μήνες σε όλα τα επίπεδα, και καθώς στην Τουρκία υπάρχει ένα σύστημα «προσωποκεντρικό και προεδροκεντρικό» κανένας υπουργός ή υπηρεσιακός παράγοντας δεν αποτολμούσε να σηκώσει το τηλέφωνο ή να επιστρέψει τηλεφώνημα σε Έλληνα ομόλογό του.

«Υπό αυτή την έννοια αυτό που έγινε την Παρασκευή ήταν ενδεδειγμένο και επιβεβλημένο», τόνισε ο κ. Φίλης και εκτίμησε ότι αν δεν είχε υπάρξει επικοινωνία, ήταν νομοτελειακή μια κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Για τη μεσολάβηση Βερολίνου – Ουάσιγκτον για την προσέγγιση των δυο ηγετών, ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτές και δείχνουν ότι υπάρχει συνειδητοποίηση και στη άλλη πλευρά του ατλαντικού και στην ΕΕ ότι η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη», ωστόσο «τα ελληνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την ελληνική και όχι από την αμερικανική ή τη γερμανική κυβέρνηση».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ