Πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία: Από αύριο οι αιτήσεις στην Εργάνη για μειωμένο ωράριο


Από 30/06 οι αιτήσεις στην Εργάνη, για τη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος «ΣΥΝ-Εργασία» είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις ώστε να μειωθεί ο αριθμός των απολύσεων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές ή έχουν μεγάλη μείωση στον τζίρο τους λόγω κορονοϊού. Έως σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου 3.000 επιχειρήσεις και 33.000 εργαζόμενοι.

Η επιχείρηση μπορεί να θέσει σε μειωμένο ωράριο έως και το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης. Χορηγείται στον εργοδότη το δικαίωμα να μειώνει μονομερώς το ωράριο του εργαζομένου έως και στο 50%.

Το κράτος θα καταβάλλει το 60% του μισθού που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν εργάζεται.

Από αύριο 30 Ιουνίου 2020 μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου εφαρμογής του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα μπορεί πλέον από τις επιχειρήσεις να δέχεται την υποβολή του αθροίσματος των συμβατικών ωρών/ μήνα καθώς και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας/ μήνα. Ωστόσο πολλές επιχειρήσεις ζητούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας σε ότι αφορά τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καθώς δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για το πως θα γίνει η μείωση του ωραρίου εργασίας ως 50%.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αναμένονται διευκρινίσεις.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει είναι η οργάνωση του χρόνου εργασίας των μισθωτών που εντάσσονται στη Συνεργασία . Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως 50% για το σύνολο η μέρους του προσωπικού τους ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες. Σε επιχειρήσεις όμως που λειτουργούν με βάρδιες ,όπως στη βιομηχανία, δεν είναι δυνατόν να προκύψει μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας καθώς δεν είναι δυνατόν να διακόπτεται η παραγωγή. Έτσι, το λίφτινγκ που αναμένεται θα αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ανά μήνα και όχι ανά βδομάδα ώστε να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάρδιες.

Ακόμα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες είναι το μη μισθολογικό κόστος. Μπορεί να μειώθηκε από το 66% στο 60% η επιβάρυνση των εισφορών ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους εργοδότες. Με το παλιό σύστημα εκ περιτροπής εργασίας του 2010, ο εργοδότης μπορούσε να καταβάλλει στον εργαζόμενο μισθό και εισφορές μόνο για το μειωμένο ωράριο απασχόλησής του. Αντίθετα όσοι εργοδότες ενταχθούν στο πρόγραμμα Συν- Εργασία θα πρέπει να καταβάλλουν το 100% των εργατικών εισφορών των εργαζομένων τους στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού και το 70% των εργοδοτικών εισφορών.

Επιπλέον η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών παρέχεται μόνο μέχρι τις 31 Ιουλίου και όχι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που διαρκεί το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση ωστόσο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει και η επιδότηση να επεκταθεί για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ