Νίσυρος: Ο οργανισμός «Νισύριο» μετατρέπει τα πλαστικά μπουκάλια σε έργα τέχνης


Πάγιο πρόβλημα παραμένει στη Νίσυρο η έλλειψη πηγών πόσιμου νερού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Ωστόσο, στο νησί των 900 κατοίκων υπάρχει ένας οργανισμός που εστιάζει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος διαβίωσης χωρίς πλαστικό.

Πρόκειται για το «ΝΙΣΥΡΙΟ» ένα εγχείρημα που στόχο έχει να μετατρέψει το πρόβλημα της καύσης του πλαστικού σε θετικό συστατικό του νησιού, τόσο μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσο και μέσω της αναζήτησης δημιουργικών πρακτικών για την επαναχρησιμοποίηση και εναλλακτική χρήση του πλαστικού.

Διαχείριση πλαστικών σκουπιδιών στη Νίσυρο

Ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, καλλιτέχνης, συνιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΝΙΣΥΡΙΟ, είναι κάτοικος Νισύρου τα τελευταία περίπου 8 χρόνια. Σύντομα διαπίστωσε το χρόνιο πρόβλημα του νησιού και βλέποντας το πρόγραμμα START του ιδρύματος Bosch σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, αποφάσισε έπειτα και από συζητήσεις με άλλα μέλη της τοπικής κοινότητας να δημιουργήσει τον οργανισμό, ώστε να αναπτυχθούν δημιουργικοί τρόποι, διαχείρισης των πλαστικών σκουπιδιών.

«Σκοπός είναι να δούμε το πλαστικό σκουπίδι ως πηγή πρώτης ύλης για να δημιουργήσουμε μερικά πράγματα, χρηστικά αντικείμενα, τουριστικά, design αντικείμενα, έργα τέχνης, δομικά υλικά που θέλουμε να φτιάξουμε.», λέει  ο κ. Χατζηιωαννίδης

Πάνω στην ιδέα αυτή ξεκίνησαν να εργάζονται και να συνεργάζονται περίπου δέκα άτομα διαφόρων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων, αποσκοπώντας μάλιστα και τη συμμετοχή όλο και περισσότερων ντόπιων στην ομάδα.

Μάλιστα, ένας από τους στόχους του εγχειρήματος είναι να συνεργαστούν με το δημοτικό, το γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού. «Οι συνήθειες δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη και ούτε είναι εύκολο να στηθεί ο οργανισμός που επιθυμούμε. Θέλει τον χρόνο του, θεωρούμε ότι είναι ένα ρεαλιστικό παράδειγμα γιατί μιλάμε μόνο για 900 κατοίκους. Ήδη το νησί έχει εκτεθεί στις δράσεις μας, είτε ενεργητικά είτε παθητικά», αναφέρει ο κ. Χατζηιωαννίδης.

Συνεργασία με την οργάνωση Aegean Rebreath

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δράσεις του οργανισμού συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, καθώς πριν λίγες ημέρες συνεργάστηκαν με την οργάνωση Aegean Rebreath που επισκέφθηκε το νησί, ώστε να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Όπως τονίζει ο επικεφαλής και μέλος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, πραγματοποιώντας πέντε διαφορετικές δράσεις καθαρισμού σε σημεία της Νισύρου, παρατήρησαν ότι υπάρχει επιβάρυνση στο νησί, σημαντικός βαθμός της οποίας οφείλεται κυρίως στην αλιευτική δραστηριότητα.

«Καταθέσαμε το πόρισμα αυτό στον δήμαρχο, όπως και το πόρισμα ότι η προβλήτα, το λιμάνι στους Πάλους έχει κατασκευαστεί πάνω σε μπάζα» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Σαρελάκος.

Καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι, σε υφάλους και σε παραλίες. «Η Νίσυρος αποτελεί ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνεται ο συσχετισμός του τουρισμού και της επιβάρυνσης για το περιβάλλον», τονίζει ο κ. Σαρελάκος, ενώ προσθέτει ότι παρότι η ροή τουριστών είναι περιορισμένη υπάρχει επιβάρυνση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ