Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πώς μπορούν να μηδενίσουν τον λογαριασμό της εφορίας


Τη δυνατότητα να μειώσουν ή ενδεχομένως και να μηδενίσουν τον φετινό λογαριασμό της εφορίας έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια.

Το 30% των «χαμένων» μισθωμάτων θα αφαιρεθεί από τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι.

Όμως για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου και να τη συμψηφίσουν με τις οφειλές τους θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι αύριο 1η Ιουλίου την ειδική «Δήλωση Covid» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Τυχόν μεταγενέστερη μείωση του μισθώματος πρέπει να υποβληθεί αρχική ή τροποποιητική μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση. Τροποποίηση «Δήλωσης Covid» που έχει ήδη υποβληθεί μπορεί να γίνει μέχρι αύριο. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Η δήλωση υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Στη δήλωση αυτή θα καταγράψουν τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια που έχουν λάβει, ενώ οι ενοικιαστές τους θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη δήλωση των ιδιοκτητών έως τις 6 Ιουλίου 2020.

Περισσότεροι από 112.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη οριστικοποιήσει τις «Δηλώσεις Covid», ενώ έχουν υποβληθεί και 11.265 τροποποιητικές δηλώσεις.

Το φορολογικό όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες που λαμβάνουν το 60% των ενοικίων και παράλληλα πληρώνουν στην ώρα τους φόρους (π.χ. φόρο κληρονομιάς) και δόσεις από ρυθμίσεις οφειλών.

Για τους μήνες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κερδίζουν έκπτωση ίση με το 25% των φορολογικών υποχρεώσεων που εξόφλησαν εμπρόθεσμα για τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο κατά περίπτωση.

Οι ιδιοκτήτες για να αποζημιωθούν για το 30% των ενοικίων που έχασαν και να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να ακολουθήσουν πέντε βήματα:

1. Δήλωση Covid: Η δήλωση αυτή υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα TAXISNET. Η προθεσμία υποβολής λήγει αύριο ενώ για ενδεχόμενη μεταγενέστερη μείωση του μισθώματος πρέπει να υποβληθεί αρχική ή τροποποιητική μέχρι την 20η ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση.

2. Στοιχεία που δηλώνονται: Ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπληρώνει κατά περίπτωση τα εξής:

α) χρήση μισθίου

  • Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους
  • Κύρια κατοικία στην οποία ο μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
  • Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος / μέλος συμφώνου συμβίωσης του μισθωτή είναι εργαζόμενος/ η και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του/της
  • Επαγγελματική στέγη
  • Κύρια κατοικία ναυτικούβ) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση

    γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση

    δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση

    3. Ηλεκτρονικό μισθωτήριο: Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη «Δήλωση Covid» χωρίς την επιβολή κυρώσεων μέχρι την 1η Ιουλίου 2020.

    4. Ενοικιαστές: Θα πρέπει να αποδεχθούν τη δήλωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο κατά περίπτωση μέχρι τις 6 Ιουλίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton. Εάν δεν υποβληθεί δήλωση υποδοχής από τον ενοικιαστή τότε μετά την παρέλευση της προθεσμίας των τριών ημερών, θεωρείται ότι η δήλωση Covid του ιδιοκτήτη έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή.

5. Χειρόγραφη δήλωση: Σε όσες περιπτώσεις είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης περί μεταβολής του μισθώματος, η υποβολή της «Δήλωσης Covid» γίνεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ φορολογίας του εκμισθωτή με συμπλήρωση ειδικού εντύπου δήλωσης. Η εν λόγω χειρόγραφη δήλωση υποβάλλεται υπογεγραμμένη και από τον μισθωτή, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής αυτού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ