Θάνατος 15χρονου Τρίκαλα: Τι προβλέπει ο νόμος για την κατοχή αεροβόλου


Θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει ο άδικος χαμός του 15χρονου αγοριού στα Τρίκαλα από αεροβόλο τυφέκιο – Τι ισχύει όμως για την κατοχή τέτοιων τυφεκίων; 

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα αεροβόλα διατίθενται πολύ εύκολα, χωρίς δικλείδες ασφαλείας και με τους γονείς πολλές φορές να μην καταλαβαίνουν την επικινδυνότητα του όπλου και να είναι χαλαροί απέναντι στο ζήτημα.

Όμως ο νόμος είναι σαφής και για αυτά τα τυφέκια.

Δείτε λοιπόν τι ισχύει στο άρθρο που ακολουθεί και το οποίο αλιεύσαμε από το blog: nomikisimvouli.blogspot.com.

Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο:

«Τι προβλέπει ο Νόμος για την (παράνομη) οπλοφορία και οπλοκατοχή
Στο σχετικό Νόμο, γίνεται καταρχάς μία εκτενής και αναλυτική αναφορά σχετικά με το τι συνιστά “όπλο” (νομικά) και εν συνεχεία τίθενται οι κανόνες για το ποιος μπορεί να κατέχει ή να εισάγει ή να πουλά όπλα και καθορίζονται οι ποινές για τις περιπτώσεις της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του Νόμου έχουν ως εξής :
-Όπλα θεωρούνται εκτός από τα συνηθισμένα, δηλαδή πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων, περίστροφα, κυνηγετικά (και τα FLOBERT), αεροβόλα κλπ, όλα τα αντικείμενα, που είναι πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και ιδίως : σπρέι, μαχαίρια κάθε είδους, μεταλλικές γροθιές, ρόπαλα, ξίφη, λόγχες, σπαθιά, τόξα, γκλομπ, ακόμα και τα ψαροντούφεκα. Δεν συνιστούν όπλα τα μαχαίρια, που η κατοχή τους δικαιολογείται για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση, κυνήγι, ψάρεμα κλπ.
-Στην απαγόρευση οπλοκατοχής υπάγονται και τα κάθε είδους πυρομαχικά, οι κάθε είδους εκρηκτικές ύλες και μηχανισμοί, φυσίγγια, ουσιώδη μέρη όπλων ή ανταλλακτικά, οι σιγαστήρες, οι διόπτρες σκόπευσης, ρέπλικες όπλων, εφόσον μπορούν όμως να μετατραπούν σε πραγματικά όπλα, χειροβομβίδες κανονικές και κρότου-λάμψης κ.α. Δεν συνιστούν όπλα όσα εξαρτήματά τους, δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους !
-Η εισαγωγή όπλων απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνον για ειδικούς τύπους όπλων και μετά από άδεια (π.χ όπλα σκοποβολής, για αθλητές ξιφομαχιών, για τα όπλα που διώχνουν τα πουλιά στα αεροδρόμια). Αντίστοιχα, απαγορεύεται και η εξαγωγή.
-Όσον αφορά την εμπορία, υπάρχουν όπλα η πώληση των οποίων απαγορεύεται και άλλα, για τα οποία απαιτείται ειδική άδεια, ενώ άλλα μπορούν να πωλούνται ελεύθερα π.χ αεροβόλα σε άτομα άνω των 18 ετών ή κυνηγετικά όπλα σε όσους έχουν άδεια κυνηγετική ή όπλα σε όσους διαθέτουν άδεια οπλοφορίας.
-Η κατοχή όπλων είναι γενικά παράνομη, εκτός αν ο κάτοχος έχει εφοδιαστεί με ειδική άδεια από την οικεία Αστυνομική Αρχή. Δεν απαιτείται άδεια για κατοχή αεροβόλου ή ψαροντούφεκου, εφόσον ο κάτοχος έχει συμπληρώσει το 18ο και 16ο, αντίστοιχα, έτος ηλικίας. Ο (νόμιμος) κάτοχος όπλου, οφείλει να μεριμνά για την ασφαλή φύλαξή του και να μην τα δίνει σε τρίτους, ενώ όποιος βρίσκει όπλο, υποχρεούται να παραδώσει αυτό στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
-Όποιος αποκτά κυνηγετικό όπλο, υποχρεούται εντός 30 ημερών να εφοδιαστεί με σχετική άδεια από την Αστυνομία, να λαμβάνει μέτρα φύλαξης και να μην το παραχωρεί σε άλλους.
-Η οπλοφορία χωρίς άδεια είναι επίσης παράνομη. Άδεια οπλοφορίας μπορεί να δοθεί σε Έλληνα πολίτη, άνω των 18 ετών, εφόσον : α) υπάρχουν σοβαροί φόβοι για την ατομική του ασφάλεια και μετά από γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα και β) απαιτείται για την ασφάλεια προσώπων ή καταστημάτων, τραπεζών, χρηματαποστολών, μουσείων κλπ. Άδεια χορηγείται επίσης και σε αθλητές σκοποβολής.
-Απαγορεύονται οι άσκοποι πυροβολισμοί ή η χρήση των όπλων κατά παράβαση της χορηγηθείσας άδειας, καθώς και η κατοχή όπλων μέσα σε φυλακές.
-Η οπλοχρησία, όπως και η παράνομη οπλοκατοχή, συνιστούν ανεξάρτητα και αυτοτελή αδικήματα και τιμωρούνται παράλληλα με το έγκλημα, που τυχόν διεπράχθη με αυτά (π.χ ληστεία ή ανθρωποκτονία).
-Όλα τα ανωτέρω εγκλήματα της παράνομης οπλοφορίας, οπλοκατοχής και οπλοχρησίας είναι πλημμελήματα, που τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης, μέχρι το πολύ 5 έτη δηλαδή (και ξεκινώντας από τους 3 μήνες) και χρηματικές ποινές, με μέγιστο τα 30.000 ευρώ.
-Υπάρχει ωστόσο και η διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής κλπ, που συνιστά κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 20 έτη, όταν ο δράστης εμπορεύεται, εισάγει, κατέχει, παραδίδει κλπ όπλα σε τρίτους με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή εφοδιάζει με αυτά (όχι απαραίτητα εγκληματικές) ομάδες και οργανώσεις προσώπων. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος δέχεται ή αποκρύπτει τα όπλα αυτά».

Διαβάστε το χρονικό της τραγωδίας στα Τρίκαλα

Θανατηφόρα κρανιοεγκεφαλική κάκωση από βολίδα αεροβόλου όπλου έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στη σορό του 15χρονου, που έχασε τη ζωή του την ώρα που έπαιζε με όπλο στο σπίτι του, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

Έτσι, διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις από το οικογενειακό και στενό συγγενικό περιβάλλον του παιδιού ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από ανακοπή καρδιάς που υπέστη, λίγο μετά το χτύπημα.

Το απόγευμα της Τρίτης, θα γραφτεί ο επίλογος της τραγικής ιστορίας στην Καλαμπάκα. Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί στις 6 μ.μ. της Τρίτης στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ξηροκάμπου, όπου και διακονεί ο πατέρας του, π. Αχίλλιος Καραμίντζιος.

Ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του και τα υπόλοιπα έξι αδελφάκια απευθύνουν παράκληση προς όλους εις μνήμην του υιού μας Αλέξανδρου αντί στεφάνων να ενισχυθεί η αποπεράτωση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας, στον Ξηρόκαμπο.

«Μία στο τρισεκατομμύριο τέτοια τραγωδία»

Σύμφωνα με τον βαλλιστικό εμπειρογνώμονα, Γιώργο Ραυτογιάννη, που μίλησε στην εκπομπή του Star “Αλήθειες με τη Ζήνα” η τραγωδία αυτή συμβαίνει μία στο τρισεκατομμύριο. Σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταγραφεί 10-15 θάνατοι από αεροβόλο όπλο, κυρίως παιδιών.

Αν ο 15χρονος είχε βληθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός του, τότε θα είχε απλά τραυματιστεί ελαφρά. Μάλιστα, ο κ. Ραυτογιάννης επεσήμανε πως τα βλήμα ενός αεροβόλου όπλου δεν μπορεί να διαπεράσει τον οφθαλμό. Ως εκ τούτου, ο ίδιος εκτιμά πως το βλήμα τον βρήκε στο σημείο μεταξύ του οφθαλμού και του οστού του ματιού, το διαπέρασε και έγινε το κακό. Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί και από το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο οποίος θα πραγματοποιήσει αύριο τη νεκροτομή.

Πώς έγινε το η τραγωδία

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το trikalavoice.gr, το τραγικό περιστατικό έγινε το απόγευμα της Κυριακής, όταν τρία από τα παιδιά της οικογένειας, ο μεγαλύτερος (17 ετών), ο μικρότερος γιός (3 ετών) και ο 15χρονος Αλέξανδρος έπαιζαν στο σπίτι τους στη Θεόπετρα, με ένα αεροβόλο όπλο.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αεροβόλο εκπυρσοκρότησε και ο 15χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, ενώ η Αστυνομία περιμένει τις καταθέσεις, που θα ληφθούν με την βοήθεια ειδικών παιδοψυχολόγων, για να σχηματίσει την εικόνα του περιστατικού.

Μεταφέρθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο Τρικάλων, εκεί που το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσει στη ζωή και ενώ σχεδιαζόταν η διακομιδή του στη Λάρισα, τελικά υπέκυψε στο σοβαρό τραύμα του…

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ