Βαρθολομαίος: Αν η Αγία Σοφία γίνει τέμενος οι χριστιανοί θα στραφούν κατά του Ισλάμ


Στο ζήτημα που απασχολεί τους πιστούς τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σήμερα Τρίτη (30/06).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος.

Μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης ανέφερε:

«Το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών.

Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ.

Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα.

Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική».

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μίλησε για το θέμα της Αγίας Σοφίας και στα αγγλικά, καθώς στον Ιερό Ναό ήταν παρόντες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ