Τα κυριότερα ζητήματα που έθεσε η Ε.ΑΣ.Υ.Α. στον Αρχηγό του Σώματος


Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης Αθηνών κ. Πάκου Δημοσθένη και του Γενικού Γραμματέα κ. Χύτα Κωνσταντίνου με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ, για ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των αστυνομικών που υπηρετούν στις Διευθύνσεις – Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Ε.ΑΣ.Υ.Α., μεταφέροντας παράλληλα το κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας που επικρατεί στους υπηρετούντες αρκετών νευραλγικών Υπηρεσιών, με αποκλειστική ευθύνη της Ηγεσίας.

 Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν είναι:

Μεγάλος αριθμός κενών οργανικών θέσεων σε Υπηρεσίες που ανήκουν οργανικά στη Γ.Α.Δ.Α.

Άμεση είναι η ανάγκη ανακατανομής προσωπικού μεταξύ υπερτροφικών και ατροφικών Υπηρεσιών στην Αττική.

Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών

  • Αστυνομικά Τμήματα: Τεράστια η έλλειψη προσωπικού σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών. Αναγκαία η ενίσχυση σε προσωπικό, καθώς πέραν του σαφούς εργασιακού προβλήματος, (η λήψη των Ημερησίων Αναπαύσεων, εδώ και μήνες, είναι δυνατή μόνο με αυτοδίκαιη χρήση), υπάρχει το ζήτημα της επικινδυνότητας, αφού τα περισσότερα Α.Τ. δεν έχουν τη δυνατότητα, σε πολλές περιπτώσεις, να διαθέσουν ούτε Σκοπό Κρατητηρίου.
  • Φρουρά Α.Μ.Α.: Απαιτείται γενναία ενίσχυση με προσωπικό, όπως προβλέπεται από το σχέδιο ασφαλείας του κτιρίου
  • Υποδιεύθυνση Περιπολιών: Είναι απορίας άξιο πως μια Υπηρεσία η οποία δημιουργήθηκε με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, στην ίδρυση της οποίας ήμασταν κάθετα αντίθετοι, στελεχώθηκε από αστυνομικούς παρά τη θέλησή τους και προπάντων θεωρείται η «Υπηρεσία των διωγμένων», συνεχίζει τη λειτουργία της και δεν καταργείται!!! Η εμμονή με το συγκεκριμένο αναχρονιστικό, κατά την άποψή μας, μέτρο των πεζών περιπολιών, δημιουργεί καθημερινά ζητήματα και σε άλλες Υπηρεσίες όπως στην Υ.ΜΕ.Τ., στα Α.Τ. και τη Ομάδα Ζ, οι οποίες έχουν, επί της ουσίας, καταστεί το «παρακολούθημα» της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής

  • Ανάγκη επίλυσης θεσμικών ζητημάτων που απασχολούν την Άμεση Δράση και τα οποία θέσαμε σε πρόσφατη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. (Σχετ. υπ’ αριθ. 401/6 από 12/06/2020 έγγραφό μας)
  • Ομάδα Ζ: Η ιστορική Ομάδα Ζ έχει παρεκκλίνει της πραγματικής αποστολής της καθώς πλέον αναλαμβάνει κάθε είδους πάρεργο, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών εκτελούν υπηρεσία σε σταθερά σημεία, κατά παράβαση κάθε προβλεπόμενης διάταξης, ή σε κατά μόνας δρομολόγια.

 Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής

  • Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (Υ.ΜΕ.Τ.): Παρά τη γενναία ενίσχυση με προσωπικό κατά το έτος 2019, με ακατανόητες αποφάσεις, τους τελευταίους μήνες, η Υ.ΜΕ.Τ. είναι ξανά μία Υπηρεσία κατακερματισμένη σε όλων των ειδών τα καθήκοντα και εντός της ίδιας της Υποδιεύθυνσης συνεχίζουν και λειτουργούν ομάδες διαφορετικού σκοπού και αποστολής για την ενίσχυση των οποίων απαιτείται η μετακίνηση προσωπικού των διμοιριών.
  • Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.): Επανήλθαν, τους τελευταίους μήνες, τα σταθερά σημεία πέριξ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που είχαν παγιωθεί από την προηγούμενη Πολιτική και Φυσική Ηγεσία.

 Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής

  • Έλλειψη προσωπικού στα Τμήματα Ασφαλείας.
  • Διάθεση μεγάλου αριθμού αστυνομικών των κεντρικών Υπηρεσιών Ασφαλείας σε μέτρα και πάρεργα, αλλότρια της φύσης και της αποστολής τους.
  • Διάθεση Ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. σε σταθερά σημεία.
  • Πλην ελαχίστων περιπτώσεων σπάνια εκδίδεται η Υπηρεσία σε εβδομαδιαία βάση.

Κρατητήρια Αστυνομικών Υπηρεσιών

  • Έλλειψη χώρων κράτησης για ποινικούς και διοικητικούς κρατούμενους των Τμημάτων Ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι ποινικοί να οδηγούνται στα κρατητήρια 7ου ορόφου της Γ.Α.Δ.Α. ενώ αυτά προορίζονται για τις κεντρικές Υπηρεσίες της Ασφάλειας και οι διοικητικοί κρατούμενοι να φυλάσσονται σε γραφεία, λόγω άρνησης παραλαβής τους από τα συστεγαζόμενα Α.Τ. και έως ότου παραληφθούν από την αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, που δηλώνει αδυναμία παραλαβής τους λόγω υπερπλήρωσης. Τα εναπομείναντα λειτουργικά κρατητήρια των Α.Τ. είναι συνήθως υπερπλήρη με διοικητικούς κρατούμενους, ενώ πολλά είναι μονίμως κλειστά και δεν τίθενται σε λειτουργία λόγω έλλειψης εργασιών συντήρησης και επιδιόρθωσης των βλαβών τους.
  • Προκειμένου να λειτουργήσουν τα σύγχρονα κρατητήρια στον Ασπρόπυργο, άμεση είναι η ανάγκη στελέχωσής τους με προσωπικό, με σκοπό την αποκλειστική φύλαξη διοικητικών κρατουμένων μέχρι να τους παραλάβει η Διεύθυνση Αλλοδαπών, ώστε να απελευθερωθεί χώρος στα κρατητήρια των Α.Τ. για την φύλαξη των κρατουμένων των συστεγαζόμενων Τμημάτων Ασφαλείας.

 Ωράριο εργασίας

Μη τήρηση έκδοσης εβδομαδιαίας Υπηρεσίας, υπερεργασία αστυνομικού προσωπικού. (Π.Δ. 173/2013- Π.Δ. 394/2001)

 Σταθερές φυλάξεις

Οι Διευθύνσεις της Γ.Α.Δ.Α. διαθέτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό των υπηρετούντων σε αυτές, σε σταθερούς –ακίνητους στόχους κάθε είδους, κατά παράβαση των προβλεπόμενων διατάξεων (Π.Δ. 141/1991, Υπουργική Απόφαση 7001/1994 που διέπει την λειτουργία της Δ.Α.Ε.Α.). Πέραν του σαφούς εργασιακού ζητήματος που προκύπτει από τη φύλαξη σταθερών στόχων, τίθεται και το ζήτημα της απόκλισης της κύριας αποστολής Υπηρεσιών πρώτης γραμμής (Ο.Π.Κ.Ε., περιπολικά Άμεσης Δράσης, Ομάδα Ζ, Τροχαία, Ασφάλεια, διμοιρίες Υ.ΜΕ.Τ. –Υ.Α.Τ. κ.λ.π. ).

Μέτρα Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας

Διαχρονική η ανάγκη εξορθολογισμού των μέτρων και έγκαιρη ανακοίνωσή τους από τις προϊστάμενες Υπηρεσίες, ούτως ώστε να μην κατασπαταλάται Αστυνομικό προσωπικό σε πάρεργα, να μην δυσχεραίνεται η καθημερινή λειτουργία και οι τρέχουσες ανάγκες των Υπηρεσιών και να μην διαταράσσεται ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζόμενων Αστυνομικών.

 Τραυματισμοί Αστυνομικών σε συναθροίσεις -συγκεντρώσεις

Οι εντολές από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α. προς τις αστυνομικές δυνάμεις οφείλουν να είναι σαφείς, ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας.

 Ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και βασικό εξοπλισμό

  • Συνεχίζει να είναι προβληματικό το σύστημα επικοινωνιών εν έτη 2020 που δεν τιμά μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Έλλειψη υπηρεσιακών οχημάτων και απαρχαιωμένος στόλος που τον καθιστά επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες αστυνομικούς. Σπάνια υπάρχει σε υπηρεσιακό όχημα σταθερός και άθραυστος υαλοπίνακας (plexiglass) για το διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων (Π.Δ. 120/08).

Ζητήματα που αφορούν μέλη μας που Υπηρετούν σε Υπηρεσίες επιπέδου Α.Ε.Α.

(π.χ. ΔΙ.ΔΗ.Ε., Δ.Ο.Α., Μουσική ΕΛ.ΑΣ., Φρουρά Δ.Ε.Λ.,Δ.Ε.Ε. κ.α.)

Ο κ. Αρχηγός, μελετώντας το υπόμνημα κατέγραψε με προσοχή τα περισσότερα θέματα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, ενημερώνοντάς μας ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε αυτά να ικανοποιηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Μας πληροφόρησε δε, ότι μελετά ήδη τρόπους ώστε να ενισχυθεί το οργανόγραμμα της Γ.Α.Δ.Α., καθ’ ότι εκεί παρατηρείται το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης δύναμης. Αναφορικά με τους ακίνητους στόχους, ανέφερε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να  εξορθολογισθούν. Τα θέματα της Άμεσης Δράσης μας πληροφόρησε ότι τα δρομολογεί άμεσα και θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο υπ’ αριθ. 401/6 από 12/06/2020 έγγραφό μας. Ειδικότερα για την θεσμοθέτηση του Σήματος της Άμεσης Δράσης ο κ. Αρχηγός μας δήλωσε ότι θα προωθήσει τη ρύθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα!

Αν οι ιθύνοντες θεωρούν ότι τα Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν χωρίς αντικείμενο, ας πάρουν τη γενναία απόφαση να τα κλείσουν. Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό από την πλευρά μας, ότι ένας επαγγελματίας εργαζόμενος κινδυνεύει να βρεθεί  κατηγορούμενος, αφού οι καθημερινές υποχρεώσεις του Τμήματος που πρέπει να διεκπεραιωθούν, ολοένα και πολλαπλασιάζονται, την ίδια ώρα που το προσωπικό συνεχώς μειώνεται.

Ακόμα και η δυνατότητα διάθεσης σκοπού καταστήματος και σκοπού κρατητηρίων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Επίσης πολλά κρατητήρια των Α.Τ. παραμένουν μη λειτουργικά, με αποτέλεσμα το γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας να μετατρέπεται σε χώρο που  παραμένουν κρατούμενοι για πολλές ώρες με ορατό τον κίνδυνο απόδρασης, κατά παράβαση κάθε προβλεπόμενης διάταξης (Π.Δ. 141/1991, Π.Δ. 45/2008 κ.α.). Η Ηγεσία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους Διοικητές των Α.Τ. όλα τα εχέγγυα προκειμένου το προσωπικό να ανταπεξέλθει στην αποστολή του και να εργάζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Δηλώνουμε και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν διοικούμε εμείς και δεν θα απολογούμαστε επ’ ουδενί ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στα μέλη μας για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Αστυνομικά  Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, με την λειψανδρία να βαράει «κόκκινο».

Είχαμε θέσει εγκαίρως σε ανακοινώσεις, σε υπομνήματά μας αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τη Φυσική, όσο και με την Πολιτική Ηγεσία, την αναγκαιότητα τοποθέτησης του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού που πρόσφατα εξήλθε από τις Σχολές, στα Αστυνομικά Τμήματα και στο Μεταγωγών. Η Ηγεσία αποφάσισε ότι το συντριπτικό ποσοστό τους έπρεπε να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη Υπηρεσία.

Δυστυχώς όμως σήμερα σαν προφήτες δικαιωνόμαστε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

Δεν πιστεύουμε από την πλευρά μας, ότι κάποιος θα λύσει τα πάντα με ένα μαγικό τρόπο, αλλά αν τα ζητήματα αυτά δεν επιλυθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, δε θα μπορούμε ποτέ να μιλάμε για πραγματική αστυνόμευση, σοβαρές εργασιακές συνθήκες και επαγγελματισμό, αλλά μόνο για φιλότιμο και τύχη.

Ως Ένωση Αθηνών δεν είμαστε και δεν θα αποτελέσουμε ποτέ το μαξιλαράκι ανάμεσα στον αστυνομικό και στην Ηγεσία ! Ούτε θα μετακυλίονται στις πλάτες της Ένωσης Αθηνών προβλήματα τα οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς.

Ως εκπρόσωποι 10.000 αστυνομικών, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων υπηρετεί στις πιο αντίξοες εργασιακές συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και σε διαρκή ετοιμότητα, ώστε να διασφαλίσουμε τις καθημερινές συνθήκες εργασίας των μελών μας.

Αν δεν βρεθεί άμεσα ουσιαστική λύση, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα προβούμε σε κινητοποιήσεις και σε κάθε μορφή αντίδρασης για την προάσπιση της εργασιακής νομιμότητας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών.

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ