Οι εθνικοί εργολάβοι


Το ελληνικό κράτος από την μεταπολίτευση και μετά ανοικοδόμησε και παραχώρησε τα περισσότερα δημόσια έργα που δημοπράτησε στους αναδόχους εργολάβους. Οι κυριότεροι τομείς, είναι οι κατασκευές, το περιβάλλον και η ενέργεια.
Οι κατασκευές
Από τα μέσα της δεκαετίας ’50, σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν τα περισσότερα έργα τα οποία σήμερα άλλα έχουν ολοκληρωθεί εν μέρη και άλλα τελείως. Οι κυριότερες κατασκευές, είναι τα έργα οδοποιίας, και οι σιδηρόδρομοι. Από αυτά τα έργα διαμορφώθηκε και ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα. Σημαντικό, παράδειγμα υπήρξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, όπου αρκετοί όμιλοι συγχωνεύτηκαν με στόχο το δικαίωμα της δημοπράτησης των έργων αυτών, όπως ο όμιλος Ελλάκτωρ, η Έμπεδος, η Θεμελιοδομή και πολλές άλλες. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, κατασκευάστηκαν οι κύριοι οδικοί άξονες της χώρας, όπως η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, η Εγνατία και η Αττική οδός, ενώ το 2001 παραδόθηκε στους πολίτες η πρώτη φάση του μετρό της Αθήνας, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκαν τα Ολυμπιακά Ακίνητα και αρκετά θεματικά πάρκα. Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική ύφεση, ο κλάδος έχει συρρικνωθεί με αποτέλεσμα τα τελειωμένα δημόσια έργα να είναι μειωμένα.
Το περιβάλλον
Από τις αρχές της δεκαετίας ’90 και έπειτα, οι κυβερνήσεις παραχωρούσαν την διαχείριση των απορριμμάτων σε εξειδικευμένες εταιρείες. Συνολικά, 35 εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και αρκετοί δήμοι στην επικράτεια απευθύνονται στις ιδιωτικές εταιρείες. Σημαντική παρουσία στον κλάδο, κατέχουν αρκετές εταιρείες-όμιλοι, καθώς ο τομέας αυτός χωρίζεται σε αρκετές υποκατηγορίες. Παραδειγματικά, στην ανέγερση Κ.Δ.Α.Υ. η Ε.Ε.Α.Α. έχει παραδώσει περίπου 30 κέντρα σε εργολάβους, στην κατασκευή ΧΥΤΑ η εταιρεία Ηλέκτωρ έχει δημιουργήσει αρκετές, από τις μονάδες εναπόθεσης απορριμμάτων στην χώρα. Η αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων, έχει αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια καθώς η Ε.Ε. είχε επιβάλλει αρκετές κυρώσεις στην χώρα εξαιτίας της ανοργάνωτης μέχρι πρότινος διαχείρισης. Κύριοι ανάδοχοι, της αποκομιδής υπήρξαν οι εταιρείες Lobbe Tzilalis Recycling και η Ελληνική Ανακύκλωση (πρώην Κωστούλας).
Η ενέργεια
Η ενέργεια είναι ένας σχετικά καινούργιος κλάδος για τα ελληνικά δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια, ιδρύθηκαν αρκετές ενεργειακές εταιρείες όπως ρεύματος, αιολικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Η Protergia και η Green έχουν συμβάλλει σημαντικά στον κλάδο, καθώς είναι από τις πρώτες ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος. Τα αιολικά πάρκα, αν και δεν έχουν αναδειχθεί αρκετά από την ελληνική κυβέρνηση, οι εργολάβοι έχουν δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στον τομέα. Βέβαια, από το 2006 δημοπρατήθηκαν περισσότερα από 150 έργα, τα οποία εκτελέστηκαν από πολυεθνικές και εγχώριες εταιρείες, όπως η ισπανική πλέον Ρόκας, η Τέρνα, η Damco, η Μυτιληναίος και αρκετές κατασκευαστικές.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ