Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες


Η αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ, θα καταβληθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο, Παρασκευή 3 Ιουλίου, σε περισσότερους από 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες που τη δικαιούνται για τον Μάιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα – Συμπεριλαμβάνονται 2.000 δικαιούχοι από την προηγούμενη φάση. 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και επεσήμανε (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3) ότι «θα γίνει γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι 100%, να μην πληρώσει καθόλου ένας κλάδος ή μια επιχείρηση».

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η επόμενη εκταμίευση, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, για τη β’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», στην οποία εκτιμάται ότι θα μπουν περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Ενώ, δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση φορέων του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση των μικροπιστώσεων, έως 25.000 ευρώ και χωρίς εγγυήσεις, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σχετικά με το θέμα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει να την δει και να την ποσοτικοποιήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Όταν συνεπώς βγουν οι όποιες αποφάσεις, θα αξιολογηθούν, θα αποτιμηθούν και ανάλογα θα ενεργήσουμε. Προφανώς θα σεβαστούμε και σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης».

Σχετικά με το ύψος της ύφεσης, ο κ. Σταϊκούρας έκανε εκ νέου λόγο για «ένα πάρα πολύ δύσκολο β’ τρίμηνο», αλλά πρόσθεσε ότι «εμείς αυτήν τη στιγμή μένουμε σταθεροί στις εκτιμήσεις που είχαμε στο τέλος Απριλίου, για ύφεση μέχρι 8%. Αυτές είναι οι δικές μας πρώτες εκτιμήσεις, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές δεν μπορούν να μεταβληθούν, ανάλογα με το πώς εξελιχθεί η κατάσταση στον τουρισμό το καλοκαίρι.»

Παράλληλα, τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αρκούν και για νέες διορθωτικές ή ενισχυτικές παρεμβάσεις, εάν αυτές χρειαστούν. «Αισθάνομαι τώρα, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, πολύ πιο ασφαλής για τα ταμειακά διαθέσιμα σε σχέση με τον Μάρτιο και αρκεί ο “κουμπαράς” και για δυσμενή σενάρια το β’ εξάμηνο», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ