27 Μαΐου 2024

Βορίδης – Σαλμάς στο “στόχαστρο” του ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με τις αρθροσκοπήσεις (έγγραφο)


Σε ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης  των ενεργειών του πρώην Υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά καταλήγει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική για την υγεία επί του ζητήματος των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων. 

Στο πολυσέλιδο (114 σελίδες) πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε τεράστια οικονομική ζημία του Δημοσίου από την υπερκοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης,ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν αδικήματα των δύο πολιτικών προσώπων. Αίσθηση πάντως προκαλεί ότι σε αντίθεση με το πόρισμα του “Ερρίκος Ντυνάν”, στις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκαθαρίζει ότι ζητά περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη αλλά επί της ουσίας πετάει το μπαλάκι της απόφασης στην Ολομέλεια, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Έμπειροι βουλευτές με την ιδιότητα του νομικού επισημαίνουν ότι μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το πόρισμα αρχίζει με την υπενθύμιση ότι η σχετική ποινική δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήταν άτοπη η επιστροφή της στη Δικαιοσύνη.

Δείτε ολόκληρο το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ:

Όσον αφορά στον κ. Βορίδη, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ “ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια».

Τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα για την περίπτωση του κ. Σαλμά καθώς την επίμαχη περίοδο δεν ήταν υπουργός και δεν υπάρχει υπογραφή του στην συγκεκριμένη υπόθεση. Το κείμενο του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε αντιδεοντολογική συμπεριφορά και τεράστια ηθική απαξία, ενω με σαφείς υπαινιγμούς επαναφέρεται το σενάριο της ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, προφανώς μέσω πιέσεων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκτενή αναφορά στην ποινική δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί, στην οποία κ. Σαλμάς (ορθοπεδικός γιατρός) εμπλέκεται για τη μεθόδευση προσπορισμού οικονομικού οφέλους από τη διενέργεια «διαγνωστικής αρθροσκόπησης» με υπερκοστολόγησή της, σε συστεγαζόμενο με το ιδιωτικό του ιατρείο διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία «Αρθροσκόπηση – Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.». Το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο είχε μετόχους συγγενικά πρόσωπα του κ. Σαλμά, την σύζυγό του κ. Ειρήνη Καρούνη και τον γαμπρό του κ. Αθανάσιο Αρβάλη.

«Ο κ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , τη πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Υγείας.

Εν κατακλείδι και προεχόντως σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου» τονίζεται στο πόρισμα.

Πέρα από τους δύο πρώην υπουργούς, στο πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκτενή αναφορά και σε μη πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, το πόρισμα βάζει στο κάδρο τον πρώην πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη -εισήγηση του ΚΕΣΥ χρησιμοποίησε ο Μάκης Βορίδης για να υπογράψει την υπουργική απόφαση κοστολόγησης της εξέτασης-, τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ Δημήτρη Κοντό, ενώ αναφορά γίνεται και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών επί προεδρίας Γιώργου Πατούλη για τα περί αδειοδότησης του διαγνωστικού κέντρου.

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε τυπική διασπάθιση δημοσίου χρήματος και ζητούν άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των δύο εταιρειών οι οποίες πραγματοποίησαν την εξέταση. Η εξεταστική θα συνεδριάσει αύριο σε κλίμα μεγάλης έντασης καθώς η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να απαντήσει με αίτημα για διερεύνηση ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν από το 2015 και μετά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ