Αυτισμός: Πώς συνδέεται με την ηλικία του πατέρα


Δυστυχώς, πολλά παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο με αυτισμό. Τώρα, επιστήμονες λένε πως όταν ο άνδρας αποκτά παιδί σε μεγάλη ηλικία τότε αυξάνεται και ο κίνδυνος να το παιδί αυτό να γεννηθεί με αυτισμό ή σχιζοφρένεια. Πως εξηγείται όμως αυτό; Γιατί συμβαίνει.

Όπως εξηγεί η εμβρυολόγος γενετίστρια Ελένη Κοντογιάννη, από τα 25 στα 45 η γονιμότητα για τους άντρες μειώνεται στο μισό. Έτσι λοιπόν, «τα παιδιά ενός 45χρονου έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτισμό και 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διπολική διαταραχή, από ότι τα παιδιά ενός 20χρονου», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η ίδια τονίζει πως ένας άντρας 45 ετών έχει τις μισές πιθανότητες να αποκτήσει παιδί σε σχέση με έναν άντρα 25 ετών.
«Μία μελέτη που έγινε σε 8.500 ζευγάρια Βρετανών κατέδειξε ότι ένας άντρας 25 ετών θέλει το μισό χρόνο για να αφήσει έγκυο τη σύζυγό του, απ’ ότι ένας άντρας 35 και πάνω. Σε ζευγάρια που έχουμε κάνει είτε σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση, διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες άνω των 35 είχαν πολύ χαμηλότερο ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης, και αυτό έπεφτε ακόμη περισσότερο όταν και οι γυναίκες τους είχαν μεγαλύτερη ηλικία».

Όπως προσθέτει, και οι άντρες έχουν βιολογικό ρολόι. Απλά για εκείνους αρχίζει να χτυπάει 7 με 10 χρόνια αργότερα απ’ ότι αυτό των γυναικών. Έτσι λοιπόν και η μείωση της γονιμότητας δεν είναι τόσο κάθετη όσο στις γυναίκες, στις οποίες μετά τα 35 η γονιμότητα αρχίζει και πέφτει.

Η προχωρημένη ηλικία του πατέρα όμως μπορεί να έχει κι άλλες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού. «Φαίνεται ότι μερικές διαταραχές, όπως είναι ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα και άλλες ασθένειες, όπως πχ η χονδροπάθεια, σχετίζονται με τη μεγάλη ηλικία του πατέρα», εξηγεί η κυρία Κοντογιάννη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ