Απαράδεκτη υποστήριξη Βούτση στον Ροζάκη, μετά τις δηλώσεις περί ελληνοτουρκικών!

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά πράγματα και το Καστελόριζο! Οι απαράδεκτες θέσεις του πρώην πρόεδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, δίνουν το περιθώριο και σε άλλους σημαντικούς παράγοντες της χώρας να υιοθετήσουν την άποψη του Ροζάκη, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα πρέπει να συμβιβαστεί με την Τουρκία, εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας της.

Συγκεκριμένα, ο Ροζάκης εισηγείται να μην επεκταθούν τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο, αποδεχόμενος να ανατεθεί στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου, να κρίνει σε ποιον ανήκουν νησιά, όπως είναι οι Φούρνοι, οι Αρκιοί, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, καθώς και οι βραχονησίδες. Τόνισε δε, ότι το Καστελόριζο είναι απομονωμένο, απομακρυσμένο από τη Ρόδο και βρίσκεται κοντά στις ακτές της Τουρκίας.

Μάλιστα, οι επιζήμιες αυτές δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων και της άρνησης της Άγκυρας ότι τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ.

Με τη σειρά του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έσπευσε να υποστηρίξει τον Ροζάκη, ο οποίος λειτούργησε σαν φερέφωνο της Άγκυρας, λέγοντας «Ο κ. Ροζάκης είναι ένας διακεκριμένος νομικός και δικαστής. Εχει υπηρετήσει και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα από τις πιο σημαντικές θέσεις διεθνών οργανισμών και δικαστηρίων. Ο κανιβαλισμός που υπέστη αυτές τις ημέρες επειδή εξειδίκευσε την επιστημονική του θέση, που παρέπεμπε στην επήρεια των νησιών, είναι απαράδεκτος».

Ο Βούτσης έκανε λόγο για «επικίνδυνο εθνολαϊκισμό επί των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, που έχει στοιχίσει διαχρονικά στη χώρα» και πρόσθεσε ότι είναι σαφές ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται ή θα γίνουν. «Σε αυτές μπαίνεις με το μάξιμουμ των διεκδικήσεών σου, όπως, για παράδειγμα, στο ζήτημα της επήρειας των νησιών. Πάντοτε στη βάση της σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης με τη σχετική νομολογία και προχωράς στις αναγκαίες διευθετήσεις για το συμφέρον της χώρας, αλλά και στη βάση των διεθνών συνθηκών» είπε καταλήγοντας το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here