Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις – Ποιοι θα πάρουν επιπλέον έως και 150 ευρώ το μήνα

Και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 θα πάρουν οι συνταξιούχοι – Θα φτάσουν έως και τα 1.660 ευρώ  

Αυξήσεις συντάξεων που αρχίζουν από 10 και φτάνουν μέχρι και τα 150 ευρώ το μήνα, ή και πιο πάνω ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το μισθό, θα δουν τον Σεπτέμβριο, παλιοί και νέοι συνταξιούχοι.

Νέο υπολογισμό στις κύριες συντάξεις θα έχουν περίπου 900.000 συνταξιούχοι και σχεδόν 400.000 θα δουν αυξήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το «κλειδί» για να βγουν κερδισμένοι οι συνταξιούχοι, είναι να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, χηρείας ή αναπηρίας, με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 χρόνια, που ισχύουν οι νέοι συντελεστές συντάξεων με το νόμο 4670/2020.

Οι αυξήσεις του Σεπτεμβρίου έχουν και αναδρομικά 11 μηνών, καθώς οι νέοι συντελεστές επανυπολογισμού των συντάξεων ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019 που ακυρώθηκαν οι συντελεστές του νόμου 4387/2016 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα ανδρομικά θα δοθούν τον Οκτώβριο και θα φτάνουν έως και τα 1.660 ευρώ, ή και περισσότερα, για όσους πάρουν τις πιο μεγάλες αυξήσεις.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση με δύο τρόπους:

  • Με μεγαλύτερη σύνταξη και χωρίς προσωπική διαφορά.
  • Με μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά με μικρότερη προσωπική διαφορά.

Στην πρώτη περίπτωση, η αύξηση θα είναι πραγματική, καθώς θα ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς και θα φανεί στην τσέπη.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έχει προσωπική διαφορά 80 ευρώ και παίρνει αύξηση 160 ευρώ με τον επανυπολογισμό, θα δει καθαρή αύξηση 80 ευρώ στην τσέπη γιατί τα άλλα 80 θα «ισοφαρίσουν» την προσωπική διαφορά.

Στη δεύτερη περίπτωση, η σύνταξη θα αυξηθεί μεν, αλλά αν η αύξηση δεν ξεπεράσει την προσωπική διαφορά, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο στην τσέπη, πλην όμως ένα τμήμα της προσωπικής διαφοράς που ήταν επικίνδυνο για περικοπές θα έχει μετατραπεί σε σύνταξη. Και όσο μικρότερη προσωπική διαφορά μείνει, τόσο πιο γρήγορα θα απορροφηθεί και αυτή από τις αυξήσεις των επόμενων ετών.

Οι νέοι συνταξιούχοι

Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016, θα έχουν στην πλειονότητά τους ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.

Αν δηλαδή, καταλήγει η εφημερίδα, ένας συνταξιούχος του 2017 έχει προσωπική διαφορά 70 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη αυξηθεί κατά 80 ευρώ, θα διατηρήσει τα 70 ευρώ και θα πάρει επιπλέον τα 10 ευρώ ως καθαρή αύξηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here