Κορονοϊός – Ρωσία: Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6%


Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία, επηρεαζόμενη από τις πιέσεις που της ασκούν η πανδημία του κορονοϊού και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, θα συρρικνωθεί κατά 6%, μια πτώση που θα είναι η μεγαλύτερη από το 2009, πριν αρχίσει να ανακάμπτει με χαμηλούς ρυθμούς την περίοδο 2021-2022.

Η ρωσική οικονομία έχει πληγεί από την πανδημία, η οποία έχει επιβραδύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει συρρικνώσει τη ζήτηση πετρελαίου, το οποίο συνιστά το βασικό της εξαγώγιμο προϊόν σε όλο τον κόσμο.

Η ανεργία στη Ρωσία έχει ανέβει μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν λόγω του κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί με τους πιο γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία 11 χρόνια, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προβλέπει για εφέτος ότι η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι της τάξεως του 5,2%.

Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας του κορονοϊού, η ρωσική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς και το 2020 το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να σημειώσει ρυθμούς αύξησης της τάξεως 2,7% και 3,1% για το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στις 6.611 τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ρωσία το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθε στις 6.611, ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Επισημαίνοντας επίσης ότι επί μια εβδομάδα η ημερήσια ποσοστιαία αύξηση των κρουσμάτων δεν υπερβαίνει το 1%, ενώ για 11η μέρα τα κρούσματα δεν υπερέβησαν τις 7.000.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφθασε τις 687.862, ενώ τα ενεργά κρούσματα φθάνουν τις 223.237.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 135 θάνατοι εν σχέσει με τους 134 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη μέρα, ενώ συνολικά έχουν χάσει την ζωή τους 10.296 άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,49% του συνολικού αριθμούς των κρουσμάτων.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, πήραν εξιτήριο 3.579 ασθενείς, ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 454.329 που είχαν διαγνωσθεί με κορονοϊό. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα στη Ρωσία έχουν αναρρώσει το 66% των μολυσθέντων από κορονοϊό.

«Ο Covid 19 μεταδίδεται με τον αέρα»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο εξάπλωσης του κορονοϊού κρούουν 239 επιστήμονες από 32 χώρες, οι οποίοι, με ανοικτή επιστολή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιούν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Covid 19, ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η επιστολή προς τον ΠΟΥ, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, επισημαίνει πως ο οργανισμός οφείλει να αναθεωρήσει τις οδηγίες του ως προς τους τρόπους προφύλαξης των ανθρώπων έναντι του κορονοϊού.

«Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορονοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Κατά τον ΠΟΥ, η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον Covid 19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.

Στην πλέον πρόσφατη ενημέρωση του ΠΟΥ, στις 29 Ιουνίου, αναφέρεται ότι η αερογενής μετάδοση του ιού είναι πιθανή μόνο με ιατρικές διαδικασίες παράγουν εκνεφώματα ή σταγονίδια μικρότερα των 5 microns (σ.σ. 1 micron ισούται με το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς, δεν είναι πειστικά.

«Ειδικά τους τελευταίους έναν δυο μήνες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πως η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υποστηρίζεται από στέρεα και σαφή στοιχεία», δήλωσε η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, τεχνικός επικεφαλής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του ΠΟΥ, σύμφωνα με τους New York Times.

Κατά τα λοιπά, στον οδηγό ελέγχου επιμολύνσεων, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΠΟΥ τόνιζε εμφατικά τη σημασία του πλυσίματος των χεριών ως πρωταρχική στρατηγική πρόληψης, αν και υπήρχαν περιορισμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μετάδοση του ιού μέσω επιφανειών.

Πλέον, σύμφωνα με τους NYT, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνει πως οι επιφάνειες ενδέχεται να διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο στη μετάδοση της ασθένειας, σε σύγκριση με αυτόν που τους αποδιδόταν μέχρι πρότινος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ