Μείωση προκαταβολής φόρου: Ποιους αφορά – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η νομοθετική διάταξη που θα ενσωματώνει τους νέους συντελεστές υπολογισμού της προκαταβολής φόρου θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ενώ μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η διόρθωση του φόρου που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Ο λογαριασμός της εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναμένεται να ξεφουσκώσει έως 85% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μηδενίζεται ή ακόμα και να προκύπτει επιστροφή φόρου.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα από 29% σε 24%.

Μόνο οι επιχειρήσεις που βγαίνουν αλώβητες από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως για παράδειγμα τα σουπερμάρκετ και οι επαγγελματίες με μικρή μείωση τζίρου, η οποία δεν υπερβαίνει το 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, θα επιβαρυνθούν φέτος με προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα υπολογιστεί στο 100% του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει για τα κέρδη που απέκτησαν το 2019.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου αγγίζει την πλειονότητα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά κυρίως όσους βλέπουν τον τζίρο τους να γκρεμίζεται πάνω από 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, τις τουριστικές, τις εποχικές καθώς και τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τις οποίες η προκαταβολή μηδενίζεται.

Μόνο από το κούρεμα έως 100% της προκαταβολής φόρου το Δημόσιο θα χάσει φέτος έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, είναι χρήματα που ούτως ή άλλως θα λάμβαναν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσα στο 2021 υπό μορφή επιστροφής φόρου, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να φορτώσει το δημοσιονομικό κόστος στον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης θα είναι ελλειμματικός.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει κλιμακωτά για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ, ενώ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%.

Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή και η αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η μείωση ή και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου αναμένεται να γίνει με επανεκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Στη συνέχεια θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών και η διαμόρφωση των νέων μηνιαίων δόσεων πληρωμής του φόρου.

Σημειώνεται ότι φέτος ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων εξοφλείται σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Έτσι, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:

  • Για μείωση τζίρου 5%-15% η μείωση του φόρου θα είναι 30%.
  • Για μείωση τζίρου 15,1%-25% η μείωση του φόρου θα είναι 50%.
  • Για μείωση τζίρου 25,1%-35% η μείωση φόρου θα είναι 70%.
  • Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35% η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.

Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:

  • Οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2019.
  • Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ