Πώς θα έχουμε ένα δροσερό σπίτι ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού


Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς του καλοκαιριού είναι το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις πιο ζεστές του ημέρες, εκείνες που, όπως λένε χαρακτηριστικά τα δελτία ειδήσεων, «ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο».

Εκτός από τη λύση της παραλίας, που δεν είναι συνήθως και η πιο εφικτή, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη, μένοντας στο σπίτι μας και κρατώντας το όσο πιο δροσερό γίνεται! Μικρές συμβουλές μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Από την επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού μέχρι το πώς και πότε θα ανοίγουμε τα παράθυρα, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που αν τους ρυθμίσουμε σωστά, το σπίτι μας θα είναι όλο το καλοκαίρι μια «κανονική όαση» στην καυτή πόλη.

Τα παράθυρα

«Κάνει ζέστη, ανοίγουμε τα παράθυρα»: Αυτή είναι η συνηθισμένη μας σκέψη, όμως δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου, καλό είναι να ανοίγουμε τα παράθυρά μας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, δηλαδή. Την υπόλοιπη ημέρα και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, καλό είναι να κλείνουμε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία που μπαίνει από τα τζάμια αυξάνει τη θερμοκρασία του χώρου μας.

Οι ηλεκτρικές συσκευές

Σε γενικές γραμμές, η χρήση ορισμένων ηλεκτρικών συσκευών αυξάνει τη θερμοκρασία του σπιτιού, για αυτό τις πιο ζεστές ημέρες καλό θα είναι να μην ανάβουμε τον φούρνο ή την ηλεκτρική κουζίνα, ειδικά κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Αυτό που θα βοηθήσει επίσης είναι το να καταργήσουμε εντελώς από το σπίτι τις λάμπες πυρακτώσεως που καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις LED και εκλύουν πολύ περισσότερη θερμότητα.

Το πράσινο

Ένα «πράσινο» μπαλκόνι, γεμάτο λουλούδια αλλά και δέντρα, δημιουργεί πολύ περισσότερη δροσιά στο σπίτι μας. Στην περίπτωση που έχουμε τη δυνατότητα, είναι καλό να φυτέψουμε ένα φυλλοβόλο δέντρο στον κήπο μας, από την πλευρά που ο ήλιος «βλέπει» το σπίτι μας περισσότερο. Έτσι, με τη φυσική σκιά που μας προσφέρει, προστατεύουμε πολύ καλύτερα τον χώρο μας από τον ήλιο και τη ζέστη.

Τα υφάσματα

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως υπάρχουν «καλοκαιρινά» και «χειμωνιάτικα» υφάσματα. Εξυπακούεται πως το καλοκαίρι σηκώνουμε τα χαλιά κι αφήνουμε όσο πιο γυμνό γίνεται το πάτωμα ή τα πλακάκια, όμως βοηθάει πολύ και η επένδυση του καναπέ με ένα λινό ριχτάρι, το να κρεμάσουμε λινές κουρτίνες στα πορτοπαράθυρα και το να μειώσουμε κατά πολύ ή και να αφαιρέσουμε εντελώς διακοσμητικά μαξιλάρια από το σαλόνι ή λούτρινα κουκλάκια από τα παιδικά δωμάτια.

Το κλιματιστικό

Τίποτα δεν κρατάει το σπίτι μας τόσο δροσερό όσο η σωστή χρήση του κατάλληλου κλιματιστικού – με τις δύο αυτές παραμέτρους, δηλαδή το «κατάλληλο» κλιματιστικό και τη «σωστή» χρήση του, να είναι εξίσου σημαντικές. Επιλέγουμε λοιπόν ένα κλιματιστικό που θα είναι κατάλληλο για το δικό μας χώρο και τις δικές μας ανάγκες. Ποιες θα πρέπει να είναι οι προδιαγραφές ενός σύγχρονου μηχανήματος που θα μας δροσίσει, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια και χρήματα; Αρχικά, θα πρέπει να ανήκει σε υψηλή ενεργειακή κλάση, όπως είναι η Α++ για την ψύξη και η Α+++ για τη θέρμανση. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε τα φίλτρα: Το προφίλτρο, που συγκρατεί τα μεγαλύτερα σωματίδια της σκόνης και βοηθά στο εξασφαλίζεται η καλύτερη ποιότητα του αέρα στον χώρο και το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να καθαριστεί. Ακολούθως, είναι σημαντικό να υπάρχει στο κλιματιστικό μας φίλτρο τριπλής δράσης (Triple Action), δηλαδή φίλτρο Negative Ion (Ionizer Filter) που απελευθερώνει αρνητικά φορτισμένα ιόντα, φίλτρο Cold Catalyst με αποσμητική δράση και φίλτρο Vitamin C με αντιοξειδωτική δράση, ωφέλιμο για την υγεία του δέρματος.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα όμως μας επιτρέπει να έχουμε κλιματιστικό στο σπίτι μας που διαθέτει πολλές «έξυπνες» λειτουργίες. Μία από αυτές είναι η λειτουργία «Follow Me», κατά την οποία ανιχνεύεται η θερμοκρασία του χώρου σε διαφορετικό σημείο από αυτό που βρίσκεται τοποθετημένο το κλιματιστικό κι έτσι η μονάδα μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του δωματίου με μεγαλύτερη ακρίβεια. Άλλη είναι η λειτουργία «Wind Avoid Me», ώστε να αποφεύγεται η άμεση ροή αέρα προς τους χρήστες, ενώ φυσικά ένα σύγχρονο μηχάνημα πρέπει να διαθέτει τη δυνατότητα χειρισμού μέσω Wi-Fi, ώστε από το κινητό μας να μπορούμε να το ρυθμίσουμε, ακόμα και όταν δεν είμαστε στο σπίτι. Τι πιο ωραίο από το να γυρνάμε από τη δουλειά και το σπίτι μας να μας υποδέχεται ήδη δροσερό;

Μια άλλη πολύ σημαντική λειτουργία για ένα κλιματιστικό είναι ο αυτοκαθαρισμός «Active Clean», για την απομάκρυνση της σκόνης, της μούχλας, ακόμα και των λιπών από το ίδιο το μηχάνημα κατά τη λειτουργία του. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της συσκευής και ακόμα καθαρότερος αέρας για εμάς. Τέλος, είναι σημαντικό το μηχάνημά μας να διαθέτει σύστημα ανίχνευσης διαρροής ψυκτικού μέσου, ώστε σε περίπτωση βλάβης να διακόπτεται η λειτουργία του.

Η επιλογή του σωστού κλιματιστικού είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να αναζητήσουμε τη συμβουλή ειδικών, όπως είναι ο Κωτσόβολος, αλλά και εταιρείες όπως η Carrier, την οποία ίδρυσε ο εφευρέτης του σύγχρονου κλιματισμού και η οποία διαθέτει οικιακά κλιματιστικά που υπερέχουν σε όλους τους τομείς. Ιδανική επιλογή για να έχουμε το σπίτι μας δροσερό, είναι το Carrier Crystal III, διαθέσιμο σε 9.000, 12.000, 18.000 και 24.000 BTU/h και με πέντε χρόνια εργοστασιακή εγγύηση για όλα τα μέρη της συσκευής. Η Carrier, η εταιρεία που έχει κλιματίσει μεγάλα έργα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό ή το Μουσείο της Ακρόπολης και εγγυάται την καλύτερη ποιότητα δροσιάς στο «καταφύγιό» μας, στο σπίτι μας, ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ