Καθηγητής Βατόπουλος για τα φαινόμενα συνωστισμού: «Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει, αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά» (video)

Οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν στην Αλίαρτο, αλλά και στο Άλσος Ελληνικού Στρατού στου Γουδή, όπου ξεφάντωσαν πάνω από 2.000 άτομα υπό τους ήχους των τραγουδιών της Γωγώς Τσαμπά, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, από την πλευρά του, έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, κάτι που σημαίνει ότι σε συνθήκες συγχρωτισμού αυξάνει ο κίνδυνος υπερμετάδοσης: «Έστω αν υπάρχει ένα κρούσμα, μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει, αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επισήμανε ότι συγκεντρώσεις όπως αυτές στην Αλίαρτο και στου Γουδή, μπορεί να αποτελέσουν «βόμβες» μετάδοσης του ιού!

Ανεμιστήρας

Ο καθηγητής τόνισε ότι ίσως πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών, ενώ στην ερώτηση αν ο ιός μεταδίδεται με τον αέρα, απάντησε ότι εξαρτάται και από τις εκάστοτε συνθήκες. Στην περίπτωση, παραδείγματος χάριν, που υπάρχει στον χώρο ανεμιστήρας, τότε ενδέχεται τα σταγονίδια που φέρνουν τον ιό στον αέρα να μεταφερθούν πολύ μακριά.

Ο κ. Βατόπουλος προέτρεψε, τέλος, τους πολίτες να κρατούν αποστάσεις και να φορούν μάσκα: «Μπορεί να μην είναι αρεστή, αλλά αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε», ανέφερε.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ