Το σπίτι του θρυλικού Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής μετατρέπεται σε υπερσύγχρονο μουσείο!

Σε μουσείο θα μετατραπεί το σπίτι όπου έζησε επί 22 χρόνια ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη Αλέξης Ζορμπάς, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, μετά τη δωρεά που έκαναν στον Δήμο Αριστοτέλη οι κληρονόμοι του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στην εκδήλωση για το σχέδιο ανάδειξης της οικίας ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος, στόχος είναι να γίνει ένα επισκέψιμο σημείο που θα συνδυάζει ψηφιακή τεχνολογία και λαογραφία, θα έχει ξεναγούς καθημερινά, θα συνδεθεί με περιπατητικές διαδρομές προς άλλα σημεία αναφοράς της περιοχής και θα δώσει αφορμές δικτύωσης με άλλες περιοχές-περάσματα του πασίγνωστου ήρωα.

οικια ζορμπα
η οικία Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

Σύμφωνα με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών Νίκο Πάχτα, το λαογραφικό μουσείο της εποχής που έζησε ο Ζορμπάς θα γίνει στον πρώτο όροφο και στον δεύτερο όροφο θα κυριαρχεί η σύγχρονη τεχνολογία με τη μετατροπή δωματίων σε οθόνες πανοραμικής προβολής και την επιστράτευση ηθοποιού και νέων τεχνολογιών, ο συνδυασμός των οποίων θα «ζωντανέψει» τον Αλέξη Ζορμπά, που θα υποδέχεται τους επισκέπτες και θα τους «ξεναγεί» στη ζωή του.

καζαντζακης ζορμπας
Νίκος Καζαντζάκης – Αλέξης Ζορμπάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορές θα υπάρχουν και στην παγκοσμίως γνωστή ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας», στην οποία τον ομώνυμο ήρωα υποδύθηκε ο Άντονι Κουίν, με τη σκηνή με το συρτάκι του Μ. Θεοδωράκη να είναι η πλέον αγαπητή στο διεθνές κοινό.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ