Ξεμπλοκάρισμα και επιτάχυνση στις διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες


Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος. Επιταχύνεται και η εξέταση των αντιρρήσεων.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες εκτάσεις, που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην Ε.Ε. και λάμβαναν επιδοτήσεις, στους δασικούς χάρτες όμως εμφανίζονταν ως δασικές. Με την υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο Κωστής Χατζηδάκης και εξειδικεύει τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο (4685/2020), εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών όλες εκείνες οι περιοχές, για τις οποίες, πριν από το 1975, είχαν εκδοθεί πράξεις της διοίκησης με τις οποίες άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικό. Πρόκειται για διανομές (εποικιστικά), αναδασμούς, απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση και άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου.

Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση καταγράφονται οι διοικητικές πράξεις, με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, με τις σχετικές συνέπειες στους νέους δασικούς χάρτες. Προβλέπονται επίσης οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων). Οι ίδιες διαδικασίες αφορούν και τους δασικούς χάρτες οι οποίοι ήταν υπό ανάρτηση και τώρα αναμορφώνονται και μέσα στο επόμενο δίμηνο (30/9) θα αναρτηθούν, όπως και οι διαδικασίες για τη γρήγορη εξέταση των πρόδηλων σφαλμάτων και των αντιρρήσεων, που ξεπερνούν τις 170.000.

Σε συμμόρφωση με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων, που είχαν υποβληθεί και απορριφθεί (είτε σιωπηρά είτε διότι δεν θεωρήθηκαν ότι εμπίπτουν στην κατηγορία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων), παραπέμπονται, με επιμέλεια της διοίκησης, ώστε να εξεταστούν ως εμπροθέσμως ασκηθείσες αντιρρήσεις από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων των δασικών χαρτών. Ετσι, οι θιγόμενοι πολίτες ανακτούν το δικαίωμα να προβάλουν και να εξεταστούν οι ισχυρισμοί τους. Οι Διευθύνσεις Δασών θα προωθήσουν, με επιμέλειά τους, τις σχετικές αιτήσεις στις ΕΠΕΑ προς εξέταση, με ταυτόχρονη ενημέρωση του διοικουμένου. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται και στις νέες αιτήσεις διόρθωσης προδήλων, οι οποίες πλέον δεν θα απορρίπτονται, αλλά θα παραπέμπονται να εξεταστούν ως αντιρρήσεις.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι κατά των εκ νέου αναρτηθέντων χαρτών δύνανται να υποβάλουν αντιρρήσεις εντός 105 ημερών όσοι πολίτες δεν είχαν ασκήσει αντίρρηση, ενώ όσοι έχουν ασκήσει δύνανται να υποβάλουν πρόσθετους ισχυρισμούς που αφορούν τη σύννομη αλλαγή χρήσης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ