Κορονοϊός: Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα – Αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί γύρω από τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων και τις τοπικές εξάρσεις ανά την επικράτεια καθώς την τελευταία εβδομάδα διαπιστώνεται μία σταθερή ροή νέων κρουσμάτων που κρατούν σε εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας.

Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, όταν και άνοιξαν τα σύνορα της χώρας. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τα 27 νέα κρούσματα, τα 17 ήταν εισαγόμενα.

Πιο αναλυτικά:

  • δεκατέσσερα (14) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα (προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο)
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
  • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.589, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Δέκα πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Τέσσερις (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, καταγράφηκε ένας θάνατος, με το σύνολο να ανέρχεται σε 193. Οι 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυτό που παρακολουθούν επίσης με μεγάλη προσοχή οι αρμόδιοι, είναι οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, τόσο στις κλινικές όσο και στους θαλάμους αρνητικής πίεσης και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς αποτυπώνουν τη σοβαρή εικόνα της νόσου και την επιβάρυνση εκείνων που διαγιγνώσκονται θετικοί στην Covid-19.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τα νοσοκομεία αναφοράς δείχνουν μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες σε Μονάδες σε σύγκριση με το τέλος του περασμένου μήνα.

Γώγος: Πότε θα κλείσουν τα σύνορα

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα στα σύνορά μας όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (08/07), ο καθηγητής εξήγησε ότι σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων υπάρχει πρόβλημα με έξαρση κρουσμάτων και ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση και αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη θα έχουμε θέμα.

Επισήμανε, δε, ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε το κλείσιμο των συνόρων.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Σερβία και ευτυχώς έγινε αντιληπτό εγκαίρως στην Ελλάδα και πήραν μέτρα, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Οι πιο κοντινές χώρες σε εμάς είναι οι πιο επικίνδυνες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι και από την Αλβανία έχουν μπει άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί. Ο καθηγητής ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε τελείως τα χερσαία σύνορα.

Όσοι εντοπίζονται θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα, κάτι που όμως μπορεί, επίσης, να αποτελέσει πρόβλημα στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών χρειαστεί να μπει σε καραντίνα ή να νοσηλευτεί στην χώρα μας.

Σχετικά με τα πανηγύρια τόνισε ότι αυτά είτε αυτά θα πρέπει να απαγορευτούν είτε να υπάρχει επιτήρηση. Σε κάθε περίπτωση οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις οδηγίες.

Για τα νεότερα στοιχεία ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι ο ιός μεταδίδεται και από τον αέρα, όπως ανακοίνωσε και ο ΠΟΥ. «Παγκοσμίως βρισκόμαστε ή πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας», προσέθεσε.

Αγώνας δρόμου για την ιχνηλάτηση των επαφών των δύο Σέρβων

Συναγερμός στις Υγειονομικές Αρχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει σημάνει από χθες, Τρίτη 7 Ιουλίου, καθώς ένα ζευγάρι σε γκρουπ ταξιδιωτών από τη Σερβία που έκανε διακοπές στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Το ζευγάρι, σύμφωνα με το LamiaReport, έφτασε στη χώρα μας το Σάββατο (04/07) με γκρουπ 20 ατόμων. Ο άνδρας από το γκρουπ, ηλικίας 50 ετών, ένιωσε αδιαθεσία και πήγε στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας για να τον δει γιατρός. Αγνοώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τους έστειλαν στο Νοσοκομείο Λαμίας (μαζί με τη γυναίκα του), με ταξί! Φθάνοντας λοιπόν στο Νοσοκομείο Λαμίας, τους έγινε μοριακό τεστ με το οποίο διαπιστώθηκε ότι νοσούν από Covid-19.

Τα υπόλοιπα άτομα του γκρουπ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν τεθεί σε καραντίνα στο ξενοδοχείο τους.

Aπό την Πολιτική Προστασία και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΣτΕ, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου ιχνηλάτησης των επαφών των δύο Σέρβων και κυρίως του εντοπισμού του ταξιτζή που τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Σημειώνεται ότι με τα κρούσματα κορονοϊού να έχουν αυξηθεί δραματικά στην Σερβία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απαγορεύσει την είσοδο πολιτών της στην Ελλάδα. Πολλοί όμως ήταν αυτοί που πρόλαβαν να περάσουν τα σύνορα και αρκετοί από αυτούς έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 στα τεστ που υποβάλλονται.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ