Υπόθεση Καλογρίτσα: Ψάχνουν Κυπριακό αριθμό που «καίει» τον Παππά και τον μυστήριο White Porscha


Νέες αποκαλύψεις έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας μετά την μηνυτήρια έγκληση που κατέθεσε Χρήστος Καλογρίτσας κατά του κατασκευαστικού κολοσσού CCC για την χρηματοδότηση τριών εκατ. ευρώ στην οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες του επιχειρηματία είχε εμπλοκή το Μέγαρο Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς. – Ένας κυπριακός «αριθμός» εμπλέκει ευθέως White House και White Porscha – Ανοικτό το ενδεχόμενο η υπόθεση να έρθει στη Βουλή λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων

Το πολιτικό θερμόμετρο είναι πλέον στο κόκκινο αφού μετά την μήνυση Καλογρίτσα οι αποκαλύψεις πέφτουν βροχή. Ωστόσο μετά τα απανωτά δημοσιεύματα, η μηνυτήρια έγκληση έρχεται να δώσει μία νέα πτυχή στην υπόθεση καθώς εκτός από το Μέγαρο Μαξίμου (White House) και τον Νίκο Παππά κατονομάζεται και μία προσωπικότητα με το όνομα «White Porscha».

Οι αρχές έχουν κάνει focus σε έναν Κυπριακό αριθμό ο οποίος εμπλέκει το τότε Μέγαρο Μαξίμου και τον περίεργο White Porscha.

Την ίδια ώρα στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποπέμψει το Νίκο Παππά κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει πρόθυμος να το κάνει…

Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του ότι η επίθεση εναντίον του Παππά είναι συνολικά επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι η όλη υπόθεση είναι «μπαγιάτικη» και ότι η ΝΔ την ξέθαψε από τη ναφθαλίνη. Γι’ αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να απαντά με non paper και όχι με επίσημες ανακοινώσεις.

Στο κείμενο που έφερε στη δημοσιότητα το Newsbomb.gr, η αναφορά γίνεται σε e-mail που έγραψε στις 27 Αυγούστου 2016 ο Φουάντ Χούρι, το οποίο και συμπεριλαμβάνεται στην μηνυτήρια έγκληση το οποίο και γράφει χαρακτηριστικά:

«Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή.

Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η White Porsca είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνει σε αυτή τη φόρμουλα…».

Δείτε ΕΔΩ τη μηνυτήρια έγκληση (kalogritsas-egklisi.pdf | 309.73 KB | application/pdf)

Ο Χρήστος Καλογρίτσας επίσης ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του Χούρυ (CCC) κατέβαλε μέρος της συμμετοχής της στην αφανή εταιρεία που είχε συταθεί «το 2016 με πρωτοβουλία, υπό την εποπτεία και υπό τον συντονισμό» της τότε κυβέρνησης και του Νίκου Παππά και η οποία είχε σκοπό να πάρει τηλεοπτική άδεια. Η συνολική συμμετοχή του Χούρυ ήταν στα 25 εκατ. και τα 3 εκατ. ήταν μόνο για την εγγυητική επιστολή. Το ποσό με υπόδειξη Παππά δόθηκε τελικά για την έκδοση της εφημερίδας Documento του Κώστα Βαξεβάνη.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση:

«όπως πολύ καλά άπαντες οι εγκαλούμενοι πολύ καλά γνωρίζουν, η φερόμενη σύμβαση περί “υπεργολαβίας”, βάσει της οποίας επιδικάστηκε το άνω ποσό €3.000.000 είναι εικονική και υποκρύπτει άλλη συμφωνία αφανούς εταιρείας, της οποίας αληθινό συμβαλλόμενο μέρος δεν ήταν η αιτούσα – «AL GHANDI & CONSOLIDATED CONTRACTORS INTERNATIONAL COMPANY LLC», αλλά ήταν η μητρική αυτής κατασκευαστική εταιρεία του α.ν. 89/1967 με την επωνυμία «CCC – CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL», με έδρα στο Μαρούσι Αττικής και στο πλαίσιο της οποίας (αφανούς εταιρείας) η «CCC – CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL» λόγω του ότι δεν επιτρεπόταν να αναπτύξει δράση στην Ελλάδα, ως εταιρεία του α.ν. 89/1967, έβαλε εικονικά «μπροστά» την άνω αιτούσα και θυγατρική της – «AL GHANDI & CONSOLIDATED CONTRACTORS INTERNATIONAL COMPANY LLC» προκειμένου να δικαιολογήσει έναντι των Τραπεζών και των Αρχών το ποσό των 3.000.000€, το οποίο είχε συμφωνηθεί να καταβάλει και πράγματι κατέβαλε ως μέρος της συμμετοχής της (της CCC) στην άνω αφανή εταιρεία με εμφανή εταίρο την ανώνυμη εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», η οποία (αφανής εταιρεία) είχε συσταθεί το 2016 με πρωτοβουλία, υπό την εποπτεία και υπό τον συντονισμό της κατά τον οικείο χρόνο Κυβέρνησης (την οποία στην επικοινωνία τους αποκαλούσαν “White House”) και ιδία του αρμόδιου Υπουργού της, κ. Νικόλαου Παππά και η οποία (αφανής εταιρεία) σκοπό είχε τη συμμετοχή της στον διενεργηθέντα το καλοκαίρι του 2016 Διεθνή Διαγωνισμό για την κατακύρωση άδειας παρόχου εκπομπών εθνικής εμβέλειας».

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλο e-mail του Φουάντ Χούρυ στο οποίο γίνεται αναφορά σε «λογαριασμούς φίλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» στον οποίο «ο Λευκός Οίκος είχε αναφερθεί».

Τα χρήματα πήγαν στο Documento

Για την εφημερίδα Documento αναφέρεται: «Κατόπιν τούτου, άπαντες οι εγκαλούμενοι ενεργούντες από κοινού σε συνεννόηση και σε σύμπραξη προέβησαν σε υλοποίηση του κάτωθι εγκληματικού σχεδίου εξαπάτησης του άνω Διαιτητικού Δικαστηρίου και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου ο όμιλος της CCC να λάβει πίσω το άνω ποσό € 3.000.000, το οποίο είχε καταβληθεί για την άνω αιτία και είχε διατεθεί κατά τις υποδείξεις του τότε Υπουργού, κ. Νικόλαου Παππά, για την έκδοση του φιλοκυβερνητικού εντύπου Documento, παρουσιάζοντας ψευδώς στο άνω Διαιτητικό Δικαστήριο, αλλά και σήμερα την 01.07.2020 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ότι το άνω ποσό αποτελεί δήθεν προκαταβολή έναντι της άνω ανύπαρκτης σύμβασης “υπεργολαβίας”, η οποία δήθεν δεν υλοποιήθηκε – ούτε και θα μπορούσε άλλωστε ακριβώς διότι δεν υπήρχε !- , και αξιώνοντας την επιστροφή της προκαταβολής, που δήθεν είχαν δώσει για αυτήν την ανύπαρκτη “υπεργολαβία”, προσκομίζοντας ψευδή αποδεικτικά μέσα εις επίρρωση των ψευδών ισχυρισμών τους».

Στα email που περιλαμβάνονται στη μήνυση ο Σαμέρ Χούρι φέρεται να πιέζει για την παροχή των χρημάτων γιατί τους «Εμπιστευόμαστε αυτούς τους τύπους» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο.

Το επίμαχο κομμάτι: «Συμφωνώ. Κάντε την αλλαγή. Μετά στείλτε το στον Oυαλίντ να υπογράψει. Και να το στείλει πίσω σε σένα με e-mail».

Ο κ. Σεβάγκ Πανοσσιάν (Sevag Panossian) έγραψε και στον κ. Φουάντ Χούρυ και στον κ. Σαμέρ Χούρυ δηλώνοντας ότι «συνήθως παρέχουμε την προκαταβολή αφότου λάβουμε την τραπεζική εγγύηση. Εάν πληρώσουμε πριν να έχουμε την εγγύηση, δεν θα έχουμε καμία εξασφάλιση ότι θα παρέχουν την εγγύηση ή ότι η εγγύηση θα είναι από τράπεζα αποδεκτή από εμάς. Παρά ταύτα, αυτό είναι ένα εμπορικό ζήτημα το οποίo αφήνω σε σένα».

Ο κ. Σαμέρ Χούρυ απάντησε σ’ αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Σε παρακαλώ προχώρησε. Εμπιστευόμαστε αυτούς τους τύπους. Χρειαζόμαστε τα μετρητά σήμερα».

Οι πολιτικές διαστάσεις του σκανδάλου

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση της μήνυσης, ο επιχειρηματίας θα κληθεί να καταθέσει στον εισαγγελέα και εφόσον επαναλάβει όλα όσα ισχυρίζεται στη μήνυση του για τον Νίκο Παππά, τότε δεν μπορεί παρά η δικογραφία να φύγει από τα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού και να σταλεί στη Βουλή όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής, ενώ η έρευνα του εισαγγελέα θα συνεχιστεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ