Καθιστική ζωή: Πως βλάπτει την υγεία μας


Σήμερα, η δραστηριότητα μας έχει πέσει στο μηδέν. Είμαστε είτε σε μια καρέκλα στο γραφείο, είτε στον καναπέ στο σπίτι, είτε στο κάθισμα του αυτοκινήτου για ώρες μέσα στην ημέρα. Είναι λοιπόν σημαντικό να καταλάβουμε πως η καθιστική ζωή μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας.

Ο Βάιμπαρ Κρέγκαν Ράιντ, συγγραφέας του βιβλίου «Primate Change, How the world we made is remaking us», έχει υπολογίσει πως σήμερα υπάρχουν σε ολόκληρον τον πλανήτη περισσότερες από 60 δισεκατομμύρια καρέκλες.
Όπως τονίζει, ο ίδιος παρατηρεί στη Βίβλο δεν γίνεται καμία αναφορά σε καθίσματα. Οι καρέκλες απουσιάζουν και από τις 30.000 στίχους του Ομήρου, αλλά και από τον Άμλετ του Σέξπιρ, ο οποίος γράφτηκε το 1599.

Στις ημέρες μας οι λεγόμενοι «καθιστοί εργαζόμενοι» είναι και οι περισσότεροι. Κι αυτό, την ίδια στιγμή που και οι καθιστικές μας δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο έγιναν περισσότερες: Ο υπολογιστής, η τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια…

Σύγχρονη ζωή χωρίς καρέκλα δεν υπάρχει.
Όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες περνάμε 9,5 ώρες την ημέρα καθισμένοι σε μία ή περισσότερες καρέκλες. Αυτό σημαίνει πως περνάμε το 75% του χρόνου μας αδρανείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι αλλάζει το σώμα μας, αφού «το σώμα μας κάνει ό,τι μπορεί για να έχουμε το είδος του σώματος που χρειαζόμαστε». Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τη χρήση, οι μύες μας μπορεί να γίνουν δυνατότεροι ή πιο αδύναμοι, όπως και τα οστά μας να γίνουν πιο λεπτά ή πιο πυκνά. Κάτι που εξηγεί γιατί με την καθιστική ζωή που κάνουμε ο πόνος στη μέση είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία αναπηρίας.

Μελέτη του 2012 συνέλεξε τα δεδομένα από τις συνήθειες 7.813 γυναικών. Όπως διαπιστώθηκε, εκείνες που κάθονταν δέκα ώρες την ημέρα είχαν μικρότερα τελομερή, τα οποία αποτελούν δείκτη της γήρανσης των κυττάρων. Η καθιστική ζωή, ήταν το συμπέρασμα, είχε γεράσει αυτές τις γυναίκες κατά οκτώ χρόνια.

Τα αντιλαμβάνεται κανείς όλα αυτά, εάν λάβει υπόψη ότι στην Παλαιολιθική Εποχή η βασική αιτία θανάτου ήταν η βία. Στην Ανθρωπόκαινο Εποχή είναι ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιοι τύποι καρκίνου. Όλες αυτές οι ασθένειες συνδέονται με την αδράνεια. Ή, κυριολεκτικά μιλώντας, με την καρέκλα.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ