Σάλος στη Γαλλία: Υπουργός του Μακρόν κατηγορείται για βιασμό

Σε κίνδυνο τίθεται το νέο ξεκίνημα που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μακρόν. Οι νέοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είναι κόκκινο πανί για τις ακτιβίστριες και το δικαστικό σώμα.

«Ότι ξεπερνά μια προσβολή είναι πρόκληση» φώναξαν οι ακτιβίστριες φεμινίστριες αμέσως μετά την ανακοίνωση των διορισμών, του Ζεράλντ Νταρμανέν στο υπουργείο Εσωτερικών, παρά τη δικαστική έρευνα για βιασμό που εκκρεμεί εις βάρος του και του Ερίκ Ντυπόν-Μορέτι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γνωστού για τις αντιφεμινιστικές δηλώσεις του.

Έτσι χθες, κατά τη διαδικασία ανάληψης των καθηκόντων ο Νταρμανέν άκουσε τα πρώτα επιθετικά συνθήματα, «Νταρμανέν βιαστή», «Νταρμανέν παραιτήσου» από τις διαδηλώτριες που πάσχιζαν να φθάσουν έξω από το υπουργείο, αλλά εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς. Την έρευνα για βιασμό διέταξε το εφετείο στις 11 Ιουνίου, για υπόθεση από το 2009, ο δε πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δικαιολόγησε την επιλογή Νταρμανέν βασιζόμενος στο «τεκμήριο της αθωότητας» ως είπε.

O νέος ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζεράλντ ΝταρμανένASSOCIATED PRESS

Για κήρυξη πολέμου σε βάρος τους μιλούν οι δικαστές

Η εξαιρετικά δραστήρια και κατεξοχήν φεμινίστρια της προηγούμενης κυβέρνησης, η γενική γραμματέας για την ισότητα των φύλων, Μαρλέν Σιαπά, τοποθετήθηκε τώρα ως υφυπουργός του Νταρμανέν αρμόδια για την ιθαγένεια (citoyenneté) τίτλο ακαθόριστου περιεχομένου για την ώρα, που προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Ο Ερίκ Ντυπόν-Μορέτι, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, αποτελεί τελικά διπλή πρόκληση: εκτός από τις φεμινίστριες, έχουν επαναστατήσει και οι δικαστές. Άμεσα η Ένωση Δικαστών αντέδρασε δηλώνοντας: «Ο διορισμός μιας τόσο διχαστικής προσωπικότητας που περιφρονεί και προσβάλει τακτικά τους δικαστές, είναι κήρυξη πολέμου κατά της Δικαιοσύνης», υπογράμμισαν.

Πηγή: DW

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ