Και μη… (χοιρό)τερα! Ξεπέρασαν τις 100.000 τα αγριογούρουνα στην Ελλάδα μέσα σε μια δεκαετία

Αλματώδης είναι η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα από δεκαετία σε δεκαετία, σύμφωνα με τον δασολόγο, μηχανολόγο μηχανικό και επιστημονικό συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, Θεοφάνη Καραμπατζάκη.

«Τα στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που υλοποιεί το πρόγραμμα “Άρτεμις”, αποκαλύπτουν ότι την περίοδο 1998-1999 θηρεύτηκαν 18.600 αγριόχοιροι, ενώ τις χρονιές 2008-2009 27.300 και την κυνηγετική περίοδο 2018-2019 55.400 αγριόχοιροι», εξηγεί.

Ο κ. Καραμπατζάκης εκτιμά ότι εφόσον την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο θηρεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα πάνω από 55.400 αγριογούρουνα, αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός τους την κυνηγετική περίοδο 2019-2020 είχε φτάσει πάνω από 100.000!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προγράμματος «Άρτεμις» που καταγράφει την κυνηγετική κάρπωση των θηραματικών πληθυσμών στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί ραγδαία ο πληθυσμός των αγριογούρουνων, ο οποίος υπολογίζεται με στατιστικά μοντέλα και προκύπτει από τον διπλασιασμό του αριθμού των ζώων που θηρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυνηγετικής περιόδου.

Εξοικειώθηκαν

Πριν από αρκετά χρόνια η σπάνια για τα δεδομένα της εποχής εμφάνιση αγριογούρουνων στο Πανόραμα και το Ρετζίκι προκαλούσε έκπληξη στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Σταδιακά εξοικειώθηκαν με την παρουσία των άγριων ζώων και πλέον άρχισαν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο φωτογραφίες με κοπάδια στο χιονισμένο δάσος ή με «βόλτες των αγριογούρουνων στην πόλη».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here