Επικουρικές: Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά στην εφορία

Συντάξεις – Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Στον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν τα αναδρομικά οκταμήνου των επικουρικών συντάξεων που θα δοθούν στους δικαιούχους αναφέρεται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Συγκεκριμένα, τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα έχουν φόρο 20% αλλά ένα μέρος του φόρου θα τους επιστραφεί καθώς θα υπολογιστεί αναλογικά για το τμήμα των αναδρομικών που αφορούν στο 2019 και σε αυτά που αφορούν στο 2020.

Όσοι συνταξιούχοι δεν υπέβαλαν δήλωση φέτος μπορούν -λόγω και της παράτασης ως τις 31 Ιουλίου- να δηλώσουν στα εισοδήματα του 2019 και τα αντίστοιχα αναδρομικά για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2019.

Ο διαχωρισμός των αναδρομικών θα γίνει αυτόματα στον ΕΦΚΑ και οι συνταξιούχοι θα δουν τις σχετικές βεβαιώσεις με τα ποσά που θα πάνε στο 2019 και στο 2020.

Όσοι υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μπορούν να κάνουν τροποποιητική δήλωση χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων.

Στην τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να συμπληρώσουν στο εισόδημα του 2019 και τα αναδρομικά του τριμήνου Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019 σύμφωνα με την αντίστοιχη βεβαίωση αποδοχών που θα αναρτηθεί αυτόματα από τον e-ΕΦΚΑ στην ΑΑΔΕ.

Τα ποσά αναδρομικών που αφορούν στη χρήση του 2020, δηλαδή τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, θα αναφέρονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που θα χρησιμοποιηθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Όσοι κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις φέτος θα έχουν και νέα εκκαθάριση φόρου και στην ουσία θα πάρουν πίσω ένα μέρος από το 20% του φόρου που θα τους παρακρατηθεί από το σύνολο των αναδρομικών τους.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ