Κορονοϊός: Αναμενόμενη η ροή των εισαγόμενων κρουσμάτων – Οι στόχοι των υγειονομικών αρχών


Αναμενόμενη θεωρείται η ροή νέων εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού , με τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση για τον έγκυρο εντοπισμό και την απομόνωσή τους.

Από την 1η Ιουλίου που δόθηκε επισήμως το πράσινο φως για την είσοδο τουριστών στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 127 εισαγόμενα κρούσματα θετικά στην COVID-19 σε σύνολο 216 κρουσμάτων στην επικράτεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα περιστατικά εντοπίστηκαν σε αεροδρόμια και στη βασική χερσαία πύλη της βόρειας Ελλάδας, στον Προμαχώνα. Επίσης, έχουν αναφερθεί και μερικά κρούσματα τα οποία αφορούν άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα μετά την είσοδό τους στη χώρα και αναζήτησαν ιατρικές υπηρεσίες, ενώ – σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – τα περισσότερα προέρχονται από τις Βαλκανικές χώρες.

Οι ειδικοί παρακολουθούν συνεχώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά και αξιολογούν συνεχώς τα δεδομένα του καταλόγου των εισαγόμενων κρουσμάτων, πχ αν εντοπίζονται σε οικογένεια, σε γκρουπ, πως απλώνονται στον χρόνο, από ποιες χώρες προέρχονται οι θετικοί στον κορονοϊό τουρίστες. Γενικώς αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ταυτότητα των κρουσμάτων καθώς και η ιχνηλασιμότητά τους – γίνεται προφανές πως τα «ορφανά», τα χωρίς ταυτότητα δηλαδή κρούσματα και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς θα κρίνουν την έκβαση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Γώγος: Πότε θα κλείσουν τα σύνορα

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα στα σύνορά μας όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (08/07), ο καθηγητής εξήγησε ότι σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων υπάρχει πρόβλημα με έξαρση κρουσμάτων και ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση και αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη θα έχουμε θέμα.

Επισήμανε, δε, ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε το κλείσιμο των συνόρων.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Σερβία και ευτυχώς έγινε αντιληπτό εγκαίρως στην Ελλάδα και πήραν μέτρα, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Οι πιο κοντινές χώρες σε εμάς είναι οι πιο επικίνδυνες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι και από την Αλβανία έχουν μπει άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί. Ο καθηγητής ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε τελείως τα χερσαία σύνορα.

Όσοι εντοπίζονται θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα, κάτι που όμως μπορεί, επίσης, να αποτελέσει πρόβλημα στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών χρειαστεί να μπει σε καραντίνα ή να νοσηλευτεί στην χώρα μας.

Σχετικά με τα πανηγύρια τόνισε ότι αυτά είτε αυτά θα πρέπει να απαγορευτούν είτε να υπάρχει επιτήρηση. Σε κάθε περίπτωση οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις οδηγίες.

Για τα νεότερα στοιχεία ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι ο ιός μεταδίδεται και από τον αέρα, όπως ανακοίνωσε και ο ΠΟΥ. «Παγκοσμίως βρισκόμαστε ή πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας», προσέθεσε.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη (08/07) ανακοίνωσε 33 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.622, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

Από τα 33, τα 21 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για έλεγχο, δύο καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, άλλα δύο στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, ένα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, τρία στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Από τα συνολικά, τα 892 (24.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1946 (53.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά, 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται
διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες).

nea-krousmata.jpg
Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Από το σύνολο των 3.622 κρουσμάτων, 892 (24.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.946 (53.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

nea-krousmata4.jpg
Σημ.: ευθεία γραμμή υποδηλώνει εκθετικό ρυθμό αύξησης της ασθένειας (όσο πιο μεγάλη η κλίση της ευθείας, τόσο πιο μεγάλος και ο ρυθμός διάδοσης)

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 355.190 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.786 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 37.853 (10.7%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 75 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ