Απογοητευτική έρευνα: Μόλις 1 στους 10 πιστεύει ότι ο μέσος Έλληνας γνωρίζει καλά την ιστορία του 1821!


Η Επανάσταση του 1821 είχε πρωτίστως εθνικό χαρακτήρα και δευτερευόντως κοινωνικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ).

Οι Έλληνες απαντούν για το κρυφό σχολειό, τις Μεγάλες Δυνάμεις και τους ήρωες που θυμούνται, όπως και ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη για τις γνώσεις που έλαβαν στο σχολείο και δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για την Επανάσταση.

Ειδικότερα το 89,3% έμαθε, ό,τι μπόρεσε να μάθει για το 1821 στο σχολείο, το  65,1% έλαβε γνώση για την Επανάσταση μέσα από τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ το 45,3% από άρθρα στον Τύπο, το 40% από το Διαδίκτυο και μόλις το 17,2% έμαθε κάτι σχετικά στο πανεπιστήμιο!

Οι μισοί εκ των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης γνωρίζει μέτρια την ιστορία της Ελληνικής επανάστασης και μόλις 1 στους 10 πιστεύει ότι ο μέσος Έλληνας γνωρίζει καλά την ιστορία της Επανάστασης. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 90,4% των πολιτών, ανέφερε ότι ο ξεσηκωμός των Ελλήνων είχε εθνικό χαρακτήρα, το 54,6% είχε κοινωνικό, το 52,9% ότι ήταν φιλελεύθερη -σχεδόν όσο και θρησκευτική (51,3%) Επανάσταση. Το μικρότερο ποσοστό, 40,8%, είπε ότι ο χαρακτήρας της  ήταν δημοκρατικός.

Η Επανάσταση του 1821 είναι το μοναδικό γεγονός που δεν παίζει ρόλο το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο των ερωτηθέντων, το εισόδημα, η ιδεολογία, η πολιτική ταυτότητα και η ψήφος στις εκλογές, εν αντιθέσει με άλλα μεγάλα ιστορικά γεγονότα όπως της δεκαετίας του 1940. Συνεπώς και αυτοί που ψήφισαν ΝΔ και εκείνοι που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η Επανάσταση ήταν εθνικής φύσεως (91,5% ΝΔ, 88,8% ΣΥΡΙΖΑ).

Κυρίαρχη προσωπικότητα της επανάστασης αναδεικνύεται με μεγάλη διαφορά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (92,7%). Ακολουθεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (63,1%) Μπουμπουλίνα (32,4%), Παπαφλέσσας (32,2%), Αθανάσιος Διάκος (23,7%). Αντιθέτως ο Νικηταράς συγκεντρώνει μόνο 9,7% των προτιμήσεων και ακόμη λιγότερες (6%) ο Μακρυγιάννης.

Κάτι που υπογραμμίσθηκε ως ιδιαιτέρως θετικό είναι το γεγονός ότι μια γυναίκα, η Μπουμπουλίνα, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα, κάτι που δεν συναντά κανείς σε άλλες Επαναστάσεις. Επίσης στην πρώτη δεκάδα είναι μια ακόμη γυναίκα η Μαντώ Μαυρογένους (10η θέση).

Η Ρωσία αναδεικνύεται, με 42,5%, ως η ξένη δύναμη με την θετικότερη συμβολή στην Επανάσταση και ακολουθούν η Γαλλία με 18,3%, η Βρετανία με 17,1% και η Αυστρία με 6,2%.

Μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, οργανώσεων και θεσμών που ενεπλάκησαν στην Επανάσταση, αρκετά υποτιμημένος κρίνεται ο ρόλος των εμπόρων. Αντιθέτως, αναγνωρίζεται σχεδόν ομόφωνα ο θετικός ρόλος της Φιλικής Εταιρείας (94,2%) , των Φιλελλήνων (87,1%) και των νησιωτών πλοιοκτητών (85,2%), των στρατιωτικών (81,2%), της Εκκλησίας (72,1%) και των Φαναριωτών λογίων (68,6%).

Τρεις στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι δεν έχουν ακούσει ή διαβάσει τίποτα σχετικά με τις τρεις Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματά τους. Αναλυτικότερα το 44% «κάτι έχει ακούσει» γι’ αυτά, ενώ το 47,5% δεν είναι σε θέση να απαντήσει για αυτά.

Επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι το κρυφό σχολειό δεν είναι μύθος. Διχασμένη η κοινή γνώμη για το αν η Επανάσταση άρχισε την 25η Μαρτίου στη Μονή της Αγίας Λαύρας, το 42,7% πιστεύει ότι αυτό είναι αληθές και για το 42,1% ψευδές.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Διακόσια χρόνια από την Φιλελεύθερη Επανάσταση». Την συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας και η γενική διευθύντρια της Marc Σοφία Τσιλιγιάννη παρουσίασε τα αποτελέσματα.

πηγή: εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ