LIVE – Μητσοτάκης στη Βουλή: Κάποιοι μισούν την κοινωνία – Φασισμός η τυφλή βία


Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στην συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αφορμή τις καταστροφές στον Μεγάλο Περίπατο και τον βανδαλισμό του μνημείου της Marfin λέγοντας ότι «κάποιοι λίγοι επιλέγουν να μισούν την ελληνική πολιτεία γιατί μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν παραβιάζεται το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι αλλά πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να προστατεύεται και η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

Όπως είπε το νομοσχέδιο «θωρακίζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών» προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις».

«Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του πως γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης να διασφαλιστεί ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν να καταπατούν τα δικαιώματα των πολλών.

Δείτε Live την ομιλία του πρωθυπουργού:

Διαδηλώσεις: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο, στα κάγκελα ο ΣΥΡΙΖΑ – Πώς απαντά η κυβέρνηση

«Δίνουμε λύση στο πρόβλημα εκατομμυρίων Αθηναίων και εκσυγχρονίζουμε την λειτουργία του κράτους» δηλώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή στο Newsbomb.gr αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει γίνει «σημαία» από την αντιπολίτευση με την ρητορική να είναι κάτι παραπάνω από επιθετική αφού γίνεται λόγος ακόμα και για «χουντικής έμπνευσης νομοθέτημα». Από την άλλη, στην κυβέρνηση τονίζουν πως «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν έχει κανένα πλαίσιο οργάνωσης του τρόπου με τον οποίο γίνονται διαδηλώσεις και συναθροίσεις στο δημόσιο χώρο».

«Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις, Πάνω από τρεις για κάθε εργάσιμη μέρα. Αυτό το πρόβλημα θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών», αναφέρουν χαρακτηριστικά, κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ σε συγκέντρωση

Σε συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου που αφορά στις δημόσιες, υπαίθριες συναθροίσεις καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ΣYΡΙΖΑ καλεί όλους και όλες την Πέμπτη 9 Ιουλίου και ώρα 19:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια «στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο».

Την ίδια στιγμή σε κάλεσμά της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να γυρίσει τη χώρα πίσω στα χρόνια των μνημονίων, σημειώνοντας ότι το κοινωνικό καζάνι αρχίζει να βράζει, αναμένοντας ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο.

«Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια για να οχυρωθεί εκ των προτέρων για τις αντιδράσεις που θα πυροδοτήσει η νέα οικονομική κρίση αλλά και για να φιμώσει το ενεργά κύτταρα της κοινωνίας που επιμένουν στη διεκδίκηση των αυτονόητων, δηλαδή τη νέα γενιά, επιλέγει να προχωρήσει στη ψήφιση ενός νομοσχεδίου που οδηγεί στον περιορισμό και στον πλήρη έλεγχο των διαδηλώσεων από την αστυνομία», υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

H απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας προκειμένου να παραπληροφορήσει συγκεκριμένο ακροατήριο στην κοινωνία το οποίο και φανατίζεται με ζητήματα που άπτονται των δημοκρατικών δικαιωμάτων. «Υποκινεί ακρότητες, ξέρει πως το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά την διαμαρτυρία αλλά το πλαίσιο αυτής και την αυθαιρεσία των λίγων πάνω στους πολλούς» σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης που βρίσκεται πολύ κοντά στις διαβουλεύσεις για την βελτίωση του επίμαχου νομοσχεδίου.

«Το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται» σημειώνουν από την κυβέρνηση και καλούν την αξιωματική αντιπολίτευση «να ακολουθήσει έστω για μία φορά τον δρόμο της λογικής». Δεν παραλείπουν μάλιστα, να παραθέσουν πρόσφατο άρθρο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκου Αλιβιζάτου στην Καθημερινή στο οποίο τονίζεται χαρακτηριστικά: «Είναι δικαιολογημένες οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (σ.σ για το νομοσχέδιο); Με βάση τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα για την άσκηση του δικαιώματος αυτού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πιστεύω πως όχι».

«Μην επιχειρούν οι πρωταγωνιστές και εκφραστές των παρακρατικών μεθοδεύσεων του πρόσφατου παρελθόντος, να αποδώσουν στους άλλους δικές τους νοσηρές αντιλήψεις. Δεν είναι εκφραστές, αλλά υπονομευτές των δημοκρατικών θεσμών» τονίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το νομοσχέδιο και η ψήφισή του πάντως έχουν ιδιαίτερη σημασία για έναν ακόμη λόγο, αφού η κυβέρνηση εξασφάλισε με τους χειρισμούς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο κείμενο του νομοσχεδίου, να κάμψει τις αντιστάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η κυβέρνηση, βέβαια, είχε εγκαίρως στείλει το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο, εάν χρειαστεί, θα ψηφιστεί μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, αλλά η ψήφισή του από μια ευρύτερη πλειοψηφία αυτομάτως δίνει στην παρέμβαση της κυβέρνησης ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ