Κορονοϊός: «Plan B» αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Σε επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, που έφτασαν στα 50 το τελευταίο 24ωρο, με τα 27 εξ αυτών να είναι εισαγόμενα – Έκτακτη σύσκεψη σήμερα, Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την εκτίμηση της κατάστασης.

Πενήντα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.672 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 54,6% είναι άνδρες.

Αναλυτικότερα:

  • 24 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • Τρία είναι εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • Δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
  • Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
  • Επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
  • Έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
  • Έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
  • Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης

Από το σύνολο των 3.672 κρουσμάτων, 919 (25%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.948 (53,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66,7% άνδρες).

Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Από το σύνολο των 3.672 κρουσμάτων, 919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

nea-krousmata4.jpg
Σημ.: ευθεία γραμμή υποδηλώνει εκθετικό ρυθμό αύξησης της ασθένειας (όσο πιο μεγάλη η κλίση της ευθείας, τόσο πιο μεγάλος και ο ρυθμός διάδοσης)

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 358725 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5839 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 38729 (10.8%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 78 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου για τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας

Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, θα συζητηθεί στις 12:30, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης (09/07), επέστησε με ιδιαίτερη έμφαση την προσοχή τού κόσμου στο θέμα της λήψης μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, υπογραμμίζοντας ότι τα φαινόμενα χαλάρωσης «δεν πρέπει να συνεχιστούν».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε διπλά προσεκτικοί και να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη, ενώ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα χερσαία σύνορα.

Ο Στέλιος Πέτσας επέστησε την προσοχή στην ευθύνη που φέρουν επαγγελματίες και εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεση της για να προστατεύσει τους πολλούς από τους λίγους ανεύθυνους.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι «μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας» υπενθυμίζοντας ότι τα πρόστιμα είναι αυστηρά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν για να σταματήσουν οι επιπόλαιοι» είπε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας ότι «μέχρι τη Δευτέρα θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και μετά θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί».

Όπως σημείωσε «τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα γίνονται πιο αυστηρά. Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν. Τηρώντας τους κανόνες. Που είναι κοινοί για όλους. Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές».

«Θα είναι όμως πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές. Και θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα,αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», κατέληξε σχετικά με αυτό το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ