Αγία Σοφία: Σήμερα κρίνεται το μέλλον της – «Χαστούκι» στον Ερντογάν από την Unesco


Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και την περίπτωση μετατροπής της η όχι σε τζαμί συντηρούν στα πρώτα θέματα των ειδήσεών της τα τουρκικά ΜΜΕ – «Χαστούκι» στον Ερντογάν από την Unesco – Σήμερα η απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου

Στον τουρκικό Τύπο τα τελευταία 24ωρα προεξοφλούν την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου και αναφέρουν πως πιθανότατα σήμερα θα ανακοινωθεί η απόφαση και θα είναι υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Άγκυρα επιμένει στην απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αφήνοντας όμως πίσω την επιθετική ρητορική που είχε υιοθετήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, ο Ιμπραχίμ Καλίν παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, στο οποίο υπογράμμισε πως η μετατροπή της σε τζαμί δεν αφαιρεί από την αξία της.

Αφιερώνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης σε αυτό το θέμα, ο Καλίν είπε μεταξύ άλλων ότι «το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αφαιρεί από την αξία της Αγίας Σοφίας ως ιστορικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς», ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να την επισκέπτονται».

Ανέφερε, δε, ότι τόσο το Μπλε Τζαμί, όσο και το Τζαμί Φατίχ και το Σουλεμανιγέ λειτουργούν τόσο ως τζαμιά, όσο και ως μουσεία, ενώ είπε ότι και ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, τόσο ως εκκλησία όσο και ως μουσείο.

Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τόνισε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να αποφασίσει σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

«Χαστούκι» στον Ερντογάν από την Unesco

Η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.

Η UNESCO υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση την Πέμπτη (9/7).

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

Έντονες αντιδράσεις από Αμερική και Ρωσία

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.

Πάντως και μόνο η πρόθεση από πλευράς της Τουρκίας έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις από χριστιανικούς συλλόγους, μητροπολίτες και ορθόδοξες εκκλησίες, αλλά και διάφορα κράτη, τα οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους.

ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία είναι μερικές από τις χώρες που έχουν καλέσει την Τουρκία να μην μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυνος, ο Πατριάρχης Κύριλλος, αλλά και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος έχουν μιλήσει ανοιχτά κατά μιας τέτοιας απόφασης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ