Βαρύ το κλίμα στο ΚΙΝΑΛ: «Στα μαχαίρια» Γεννηματά – Παπανδρέου


Μια εκρηκτική συνεδρίαση εκτυλίχθηκε χθες, Πέμπτη (09/07), στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς η συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με τα κόμματα να δοκιμάζουν τις αντοχές τους. 

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις υπερψηφίστηκε με 187 ψήφους υπέρ και 101 κατά, σε σύνολο 288 βουλευτών.

Ιδιαίτερη όμως αίσθηση προκάλεσε η απουσία από την ψηφοφορία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν ανοιχτά με την «γραμμή» του ΚΙΝΑΛ, που υπερψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να επανεμφανιστεί μετά από καιρό στη Βουλή και να κατακεραυνώσει το νομοσχέδιο, παρά η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη, έβαλε φωτιά στο ΚΙΝΑΛ. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αποχή του Χάρη Καστανίδη, το μήνυμα προς τη Φώφη Γεννηματά ήταν ξεκάθαρο: «Δεν ψηφίζουμε, όποια κι αν είναι η γραμμή».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις πορείες ξεκαθαρίζοντας ότι ανοίγει τον δρόμο «σε κάθε λογής προβοκάτορα να δράσει σε μια διαδήλωση». Και επεσήμανε ότι την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας και βρισκόταν αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις «ποτέ δεν σκέφτηκα να απαγορεύσω τις διαδηλώσεις, κύριο μέλημά μου ήταν να προστατεύσω τη Δημοκρατία».

Αλλά και ο Χάρης Καστανίδης άσκησε σκληρή κριτική στις διατάξεις που περιλαμβάνει, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αντίκειται στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό», «κάνει αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής» και «δεν προστατεύει τις συναθροίσεις κομμάτων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών Οργανώσεων».

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνώριζαν επί μέρες ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει αυτή τη στάση, ήλπιζαν όμως ότι με τις αλλαγές που πέτυχαν στο νομοσχέδιο η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να κρατούσε ενιαία στάση στη ψηφοφορία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε άλλη γνώμη, προκαλώντας βαθύ ρήγμα Κίνημα Αλλαγής και επαναφέροντας σενάρια που ούτε θα ήθελαν να τα σκέφτονται στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, συγκαλεί το μεσημέρι την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι οργισμένη από το μπάχαλο που προκάλεσε η διαφοροποίηση Παπανδρέου και Καστανίδης.

Θα έχει ενδιαφέρον αν θα πάνε οι δύο βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, αλλά και τι θα ειπωθεί από τους υπόλοιπους βουλευτές.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις για διαγραφή τους, όμως, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να μην φτάσει την κατάσταση στα άκρα. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι το… κακό έρχεται. Και δεν είναι άλλο από την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου κι άλλων, ενδεχομένως, βουλευτών που δεν συμφωνούν με την Φώφη Γεννηματά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ